Danas je u prostorijama NS/FS BiH u Sarajevu medijima na pitanja odgovarao predsjednik krovne kuće bh. fudbala Vico Zeljković.

Vico Zeljković je na press konferenciji prilikom predstavljanja Mehe Kodre najavio da će omogućiti novinarima da mu postave pitanja za sve vezano za bh. fudbal.

“Hvala što ste došli, obećao sam i organizovali smo ovaj vid medijske pažnje da razgovaramo o svim pitanjima vezano za fudbal u BiH”, kazao je Zeljković u uvodu, a potom odgovorio na pitanje o suđenju.

“Mi smo ove godine napravili jednu širu listu, glavnih sudija je 25 iz razloga da se ima mogućnosti da se pooštri kriterij ocjenjivanja sudija, da se greške mogu sankcionisati na jedan oštriji način. Zahtjevat ćemo od Komiteta za suđenje da drži tu praksu. U narednom periodu nije problem da napravimo press i sa njima. Mi pratimo njihov rad, želimo broj grešaka da svedemo na minimum. Svjedoci ste da u europskim ligama postoje greške, to je tako, nikad se neće skroz iskorijeniti. Naša je obaveza da poduzmemo sve mjesre da se to što manje ponavlja.

Mislim da smo na dobrom putu, o tome govori nekoliko stvari, nikad nismo imali više UEFA sudija. Sigurno da kvaliteta među sudijama ima, za greške nećemo imati emocija, tražit ćemo da pooštre kazne. Želimo da razvijemo ligu, počev od terena, svih ovih pet terena vidi se da je urađen dobar posao i nastavit ćemo tu vrstu projekta. Od sljedeće sezone ćemo imati var od prvog kola, to je još jedan konkretan korak i to će pomoći da svedemo greške na minimum.”

Potom je postavljeno pitanje o kašnjenu dolaska gostujućih navijača na stadione, te o odgađanju utakmica.

“To je jedna stvar koja nije dobra, Savez nema tu mogućnosti da učestvuje. Imaju organi koji donose te odluke, tražit ćemo sastanak sa svim policijskim upravama i tražit ćemo da se to ne dešava. To je praksa koja nije dobra. Pokušat ćemo sa svoje distance i da pronađemo modus.”

“Slažem se da trebamo u narednom periodu zauzeti stav, razgovarao sam sa Komitetom za takmičenje, mislim da smo blizu stava da od naredne sezone to bude kao u ligama okruženja, da ne bude previše odgađanja. Bilo nam je bitno da naši klubovi ostvare što bolje rezultate u Europi zbog koeficijenta. Čestitam Zrinjskom na velikom uspjehu, to pokazuje da ima kvaliteta u ovoj ligi. Treba nastaviti dobre stvari, stvaraju se uslovi da od naredne sezone imamo minimalno jedan klub u grupama. Uglavnom, do kraja mjeseca imat ćemo donesen stav oko odgađanja utakmica.”

Zatim je prvi čovjek bh. fudbala govorio o terenima i TV prijenosima.

“Svaki teren koji se radi kod bilo kojeg kluba ima ugovor po kojem ima uslov da klub ili lokalna zajednica učestvuje sa 25%. Isto je za sve klubove, klubovima je data mogućnost da sami odluče da li će sami. Na primjer, u Tuzli je grad učestvovao, imamo primjer sa Borcem, Zrinjskim i mislim Veležom gdje su klubovi potpisnici ugovora. Od početka je bilo pritisaka, nije se vjerovalo u ovaj projekat, mi smo pokazali da se može. Imamo podloge kao u Ligi Šampiona.

TV kuća određuje prioritet utakmica po publicitetu, oni rade odabir mečeva.”

Uslijedilo je pitanje o Anelu Ahmedhodžiću.

“Bolje da se ta situacija nije desila. Da objasnimo, uloga selektora je jasna, slektor je taj koji pravi spisak igrača i određuje koga će pozvati. Tu je bilo polemika uvijek, nabacivalo se pritiska na mene da ja vršim neki uticaj, a evo nema ni Saničanina i Danilovića mi poštujemo odluke selektora.

“Na prijedlog selektora pokrenut je postupak koji je pokrenut, Anel još nije kažnjen, tražit ćemo izjave samog igrača i vidjet ćemo šta će se dešavati.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16