Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Meho Kodro, naredne sedmice će saopštiti spisak fudbalera na koje računa za predstojeće duele sa Lihtenštajnom i Islandom.

Kodro je sasvim sigurno imao pune ruke posla već nakon imenovanja jer su sezone počele u većini europskih prvenstava. Veliki broj igrača sa posljednjih nekoliko spiskova je krenulo sa novom sezonom. Uz to utakmicu priprema sam jer nema pomoćnike.

Gledajući na golmanske pozicije Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj i Kenan Pirić su krenuli sa sezonom i svi su prvi čuvari mreže u svojim timovima. U Adani se vratio i Goran Karačić.

Anel Ahmedhodžić je bio starter u prvom kolu Premiershipa, a najavljen je i u drugom kolu od prve minute. Dennis Hadžikadunić je također u prvih 11 u njemačkom HSV-u baš kao i Hrvoje Miličević u AEK-u. Siniša Saničanin (Partizan) i Adnan Kovačević (Rakow) nisu u startnim postavama svojih ekipa, a Besim Šerbečić je igrao dva puta za Sarajevo od moguće četiri utakmice. U posljednje vrijeme piše se o Jakovu Mediću, štoperu Ajaxa koji bi mogao igrati za reprezentaciju BiH. Ima 24 godine, a čini se da se ustalio u prvih 11.

Amar Dedić i Jusuf Gazibegović su jako dobro otvorili sezone u Salzburgu i Šturmu. Individualno su igrali odlično što potvrđuju ocjene sa utakmica. Mateo Sušić je bio standardan u prvim utakmicama APOEL-a ove sezone. Eldar Ćivić ima polovičnu minutažu na početku sezone u Ferencu, dok Sead Kolašinac za vikend počinje sezonu u Serie A.

Kada je u pitanju vezni red, izdvaja se Amir Hadžiahmetović koji je odlično krenuo u Bešiktašu. Standardan je i jako dobro ocijenjen. Gojko Cimirot je prešao u S. Arabiju, a u jedinom meču svog Al Fayha je igrao i dodao asistenciju. Sanjin Prcić je bio starter u prvom kolu Ligue 1, a dobar početak imao je i Benjamin Tahirović u dresu Ajaxa. Rade Krunić za vikend počinje sezonu, Muhamed Bešić je i dalje van terena zbog povrede, Amer Gojak je igrao za Ferenc dva puta ove sezone, a Dal Varešanović je debitovao za Rizespor u prvom kolu Superlige. Raduje povratak Adija Nalića koji nakon ranije povrede igra dobro, a koji je igrač koji na individualni kvalitet može zablistati i napraviti prevagu.

Novi selektor Meho Kodro će čini se najviše problema imati na krilnim pozicijama. Luka Menalo ne igra za Dinamo, priča se o transferu u Rijeku, Miroslav Stevanović je imao problema s povredom, ali je ušao na posljednjem meču Servettea sa Rangersom. Haris Duljević još uvijek nema klub, a jedini koji je dobro krenuo je Dino Hotić. On je ovo ljeto stigao u Lech i odmah se nametnuo u prvih 11.

Svi napadači sa posljednjih nekoliko spiskova su krenuli sezone i ubilježili nastupe. Džeko je već postigao tri gola, Demirović je igrao dva meča, Hamulić je u debiju za Vitesse ubilježio asistenciju, Kodro je na tri susreta postigao dva gola. Po dva gola su već postigli i Jasmin Mešanović i Nemanja Bilbija, dok je za Herthu debitovao i Smail Prevljak. U Herthi je i Haris Tabaković koji je skrenuo pažnju na sebe. Nije do sada igrao za Zmajeve, ali nema nikakvih prepreka.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoja dva naredna meča igra u septembru. Zmajevi 8. u Zenici dočekuju Lihtenštajn, a tri dana kasnije gostuju Islandu.

Raspored i statistiku Kvalifikacija za EURO možete pogledati ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16