Meho Kodro 2008. godine vodio je Bosnu i Hercegovinu na samo dvije prijateljske utakmice. U januaru je u nezvaničnom terminu gostovao Japanu, a u martu je dčekao u Zenici Makedoniju.

Za Japan je na raspolaganju imao ekipu u kojoj su u ligama petica igrala petorica igrača: Bajramović, Grlić, Misimović, Muslimović i Džeko. Salihović sa Hoffenheimom je tada još uvijek igrao u “cvajti”. Za Makedoniju samo su četiri igrala bila iz najboljih liga.

Kodro je u tom periodu u reprezentaciju pokušavao vratiti Sergeja Barbareza i Hasana Salihamidžića koji su igrali dobro za Bayer i Juventus, ali nisu željeli igrati za BiH. Veliki uspjeh bilo je i igranje Elvira Rahimića koji dugo nije želio nastupati za reprezentaciju – navodno mu je neko tražio novac za poziv.

Tadašnji generalni sekretar Munib Ušanović radio je veliki posao da Miralem Pjanić zaigra za Bosnu i Hercegovinu što prije, no nada Metza svoj prvi nastup imala je tek u augustu. Tada je debitovao i novi selektor Miroslav Ćiro Blažević jer je Kodro smijenjen u maju zbog neslaganja sa savezom – tačnije jer nije želio voditi reprezentaciju na utakmici protiv Irana. Savez bi zaradio veliki novac, no Kodri se to nije uklapalo u planirani program rada.

Od Japana smo izgubili 3:0, ali smo bili sretni jer je Ivica Osim tada prvi put viđen u javnosti nakon možadnog udara koji je imao godinu ranije. Zanimljivo, u Japanu je ostao Mirko Hrgović koji se nakon utakmice prodao u JUF Junited.

Protiv Makedonije smo igrali 2:2. Vjerovali ili ne oba gola za BiH dao je Dario Damjanović i to u 17. i 20. minuti. Goran Maznov vratio je istom mjerom – pa je od 41. do 45. minute zabio za konačnih 2:2.

Spisak za Japan:

Golmani: Kenan Hasagić (Buyuksehir), Almir Tolja (FC Saba Battery),

Odbrana: Džemal Berberović (Litex Lovech), Emir Spahić (FC Lokomotiv Moskva), Branimir Bajić (FC Koblenz), Safet Nadarević (NK Zagreb), Saša Papac (FC Glasgow Rangers)

Vezni red: Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Branislav Krunić (FC Moskva), Zlatan Bajramović (FC Schalke),
Zvjezdan Misimović (FC Nurnberg), Ivica Grlić (FC Duisburg), Mirko Hrgović (NK Hajduk Split), Darko Maletić (FK Partizan Beograd), Sejad Salihović (FC Hoffenheim), Senijad Ibričić (NK Zagreb)

Napad: Zlatan Muslimović (AC Atalanta) i Edin Džeko (VfL Wolfsburg)

Spisak za Makedoniju:

Golmani: Kenan Hasagić (Buyuksehir, Turska) i Almir Tolja (Saba Bettery, Mađarska);

Odbrana: Emir Spahić (Lokomotiv, Rusija), Branimir Bajić (Koblenz, Njemačka), Safet Nadarević (Zagreb, Hrvatska), Saša Papac (Glasgow Rangers, Škotska);

Vezni igrači: Darko Maletić (Partizan), Branislav Krunić (MF Moskva, Rusija), Zvjezdan Misimović (Nurneberg, Njemačka), Elvir Rahimić (CSKA, Rusija), Samir Merzić (Teplice, Češka), Sanel Jahić (Aris, Grčka);

Napad: Mirko Hrgović (JUF United), Senijad Ibričić (Zagreb), Sejad Salihović (Hoffenheim, Njemačka), Edin Džeko (Wolfsburg, Njemačka), Zlatan Muslimović (Atalanta, Italija) i Admir Vladavić (Žilina, Češka).

(Reprezentacija.ba)