Jedan od najvećih evropskih košarkaških stručnjaka Mirko Novosel preminuo je u 86. godini, saopšteno je iz KS BiH.

Prvo prvenstvo Jugoslavije s Cibonom je osvojio 1982. godine, nakon što je u klub doveo Krešimira Ćosića. Cibona je u toj eri osvojila tri naslova prvaka Jugoslavije i sedam kupova, ali to nije bilo dovoljno stoga je Novosel doveo Dražena Petrovića, koji je odveo Cibonu do naslova prvaka Evrope.

Bio je selektor Jugoslavije, s kojom je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, a u Moskvi 1980. godine osvojio je i zlato. Četiri godine kasnije u Los Anđelesu bio je bronzani. S Jugoslavijom je osvojio i četiri medalje na svjetskim prvenstvima – srebro 1974. godine, zlato 1978. te dvije bronze 1982. te 1986. godine.

Novosel će ostati upamćen kao najtrofejniji hrvatski trener. S reprezentacijom je 1993. godine bio bronzani na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a prije toga se pobrinuo da 1992. godine najjača hrvatska ekipa svih vremena nastupi na Olimpijskim igrama i osvoji srebro protiv Dream Teama.

Vrhunski rezultati osigurali su mu ulazak u Kuću slavnih u američkom Springfieldu 2007. godine, a uvrstila ga je i FIBA u svoju Kuću slavnih 2010. godine. Ostao je do kraja uz Cibonu, imenovan je počasnim predsjednikom te je svojim savjetima pomagao upravi kluba.

Mirko Novosel je bio veliki prijatelj bosanskohercegovačke košarke. Svojim velikim uticajem u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) mnogo je pomogao Košarkaškom savezu BiH devedesetih godina, a također je bio savjetnik Aci Petrović, dok je ovaj stručnjak obavljao funkciju selektora naše reprezentacije.

Košarkaški savez BiH upućuje posljednji pozdrav neponovljivom Mirku Novoselu te izražava iskrenu sućut njegovoj porodici.

Foto: Screenshot

(Reprezentacija.ba)