BiH nastavlja put u borbi za plasman na EURO 2024. U subotu igramo protiv Portugala u Lisabonu, a zatim u utorak u Zenici dočekujemo Luksemburg.

U kvalifikacijama je matematika najvažnija nauka, pa je jasno kako su tri boda iz ove dvije utakmice neophodna ako želimo ostati u utrci za direktan plasman. Ali fudbal se ne voli zbog računice nego zbog emocija, pa i onaj najveći pesimista među navijačima naše reprezentacije barem stidljivo mašta o bodu u Lisabonu.

Faruk Hadžibegić ipak nema ni najmanje pravo na maštanje. Selektor mora biti isključivo pragmatičan. Prevelik optimiziam nas je koštao u Bratislavi protiv Slovačke, pa protiv Portugala i Luksemburga selektor mora razmišljati ziheraški.

Ako bi se opet dotakli utakmice protiv Slovačke, tu smo vidjeli kako je uigranost igrača jako bitan faktor u težim utakmicama, posebno u veznom redu reprezentacije gdje uvijek, ako je moguće, moramo imati vezne igrače koji su zajedno odigrali što više utakmica.

Iako uvijek nasmijan, Hadžibegića sigurno nije pretjerano oraspoložilo to što je ostao bez važnih igrača na koje je sigurno računao u svakoj liniji – Krunića, Hadžikadunića i Demirovića. Tokom priprema povrijedio se i Tahirović, no srećom u konkurenciji je za mečeve.

Ipak važnije od toga je da će za razliku od prva dva kola sada na raspolaganju imati Džeku i Pjanića, ali i Kolašinca koji je propustio meč u Slovačkoj. Ono što je sigurno je da će Hadžibegić značajno mijenjati sastav koji je igrao posljednji meč protiv Slovačke, gdje su počeli Šehić – Dedić, Ahmedhodžić, Miličević, Saničanin, Gazibegović – Hadžiahmetović, Tahirović, Krunić – Prevljak, Demirović. Za očekivati je pet izmjena.

Ako je vjerovati fotografijama sa treninga reprezentacije Hadžibegić je uigravao sljedeći sastav u formaciji 3-5-2: Šehić – Ahmedhodžić, Saničanin, Barišić – Kolašinac, Dedić – Hadžiahmetović, Cimirot, Pjanić – Stevanović, Džeko.

reprezentacija.ba/mojtim

Argument za ovakav sastav bi bila visoka stoperska trojka, jaki bekovi i pokretan vezni red u defanzivi kao odgovor na opsadu Portugala, no kao kontraargument nameće se to što je upitno koliko bi pametno bilo u ovakvu utakmicu gurnuti u vatru debitanta Barišića. Hadžibegić je pogodio sa Tahirovićem protiv Islanda, no Portugal je protivnik koji ne ostavlja pravo na grešku.

Prosječan navijač sigurno bi nacrtao sastav sa Kolašincem na lijevom stoperu kao što igra u Marseilleu, te Gazibegovićem na lijevom beku nakon što je sasvim solidno odigrao tu rolu na početku kvalifikacija.

reprezentacija.ba/mojtim

Bitnu ulogu imaće i vezni red u kojemu će izgleda Pjanić imati veću slobodu, dok će funkcije “osigurača” imati Hadžiahmetović i Cimirot.

U napadu će Džeko i Stevanović čekati magične lopte Pjanića, ali i vjerovatno poneki furiozni izlet u napad Ahmedhodžića i posebno Dedića.

Svoj sastav možete napraviti ovdje.

Protiv Luksemubrga to mora biti drugačije, ali o tom po tom.

Portugal – BiH, subota, 20:45 sati!

Sretno Zmajevi!

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16