U vikendu iza nas odigrano je 30. kolo Premijer lige BiH, a nastavila se velika borba za “europu” i za opstanak u društvu najboljih.

Zrinjski je siguran na prvom mjestu, a Borac na drugom, dok će se za treće mjesto boriti Sarajevo i Željo koje se susreću naredno kolo. Sarajevo ima dva boda prednosti.

I četvrto mjesto bi moglo voditi u europska takmičenja, osvoji li Zrinjski Kup BiH protiv Veleža. Ne treba ni otpisati Široki Brijeg koji diše za vratom Želji, a koji ima lagan raspored.

Kada je u pitanju borba za europu Željezničar je najviše profitirao ovaj vikend. Savladali su direktnog konkurenta Velež sa 2:1 i tako se probili na četvrto mjesto. Plavi se nadaju da će Zrinjski osvojiti Kup BiH i da će ta četvrta pozicija donijeti plasman u Konferencijsku Ligu.

Željo ima bod prednosi u odnosu na Široki Brijeg, dva boda prednosti u odnosu na Velež, te dva boda manje od trećeg Sarajeva. Do kraja sezone, tim sa Grbavice gostuje Sarajevu i Slobodu, dok će na Grbavici dočekati Posušje.

Sarajevo, koje je po mnogima sigurno na trećem mjesto, ima domaći susret sa Željom, gostovanje Veležu i domaći susret sa Igmanom. Historija bi se tako mogla ponoviti da ključni susret u sezoni u posljednjem kolu igraju protiv ekipe koju vodi Husref Musemić – tada je 2015. godine Sarajevu u posljednjem kolu trebala pobjeda protiv Slobode.

Široki Brijeg je remijem sa Posušjem nastavio sa lošom formom, a u narednom kolu će gostovati Slobodi kojoj “gori pod nogama”. Nakon toga dočekuju Slogu i gostuju Leotaru u posljednjem kolu. Čini se da Širokobriježani imaju najlakši raspored do kraja od ekipa koje se bore za Europu.

Velež u narednom kolu dočekuje Igman koji je vrlo blizu ostanka u društvu najboljih. Potom dočekuju Sarajevo, a u posljednjem kolu će u goste Posušju. U međuvremenu, 17. maja, igraju finale Kupa BiH protiv Zrinjskog.

Neutralni ljubitelji fudbala u Sarajevu nadaju se scenariju u kojem će i Sarajevo i Željo izboriti plasman u Europu, odnosno Konf. Ligu. U tom slučaju, Bordo i Plavi moraju zauzeti treću i četvrtu poziciju, ali da Zrinjski osvoji Kup BiH.

Raspored posljednja tri kola:

31. kolo:

Sarajevo – Željezničar

Posušje – Borac

Sloboda – Široki Brijeg

Velež – Igman

Leotar – Tuzla City

Sloga Meridian – Zrinjski

32. kolo:

Borac – Sloboda

Široki Brijeg – Sloga

Velež – Sarajevo

Željezničar – Posušje

Igman – Tuzla City

Zrinjski – Leotar

33. kolo:

Leotar – Široki Brijeg

Posušje – Velež

Sarajevo – Igman

Sloboda – Željezničar

Sloga – Borac

Tuzla City – Zrinjski

30. kolo Premijer lige BiH:

Ukupno smo u 30. kolu Premijer lige BiH vidjeli 16 pogodaka. Najefikasniji meč bio je Zrinjski – Sloboda 5:1, a najviše gledalaca zabilježeno je na Grbavici, 7.100.

Zrinjski je u prvoj utakmici savladao Slobodu sa 4:1. Na čitlučkim Barama zabilježeno je 800 gledalaca. Golove za prvaka BiH postigli su Bilbija, Malekinušić, Sabljić i Kiš, dok je za Tuzlake pogodio Maksimović.

Tuzla City je nastavila s lošom formom i na svom terenu su poraženi od Sloge Meridian sa 1:2. Milanović je postigao autogol za vodstvo Tuzle, a potom su Krstovski i Kulenović donijeli pobjedu Dobojlijama. Na Tušnju je bilo 350 gledalaca.

Široki je nastavio s blijedim partijama na proljeće. Na Pecari pred 1700 navijača su remizirali sa Posušjem 1:1. Posušje je povelo golom Rozića, a na 1:1 poravnao je Mašić.

Igman je napravio bitan korak u borbi za opstanak. U Konjicu su pred 1200 svojih navijača pobijedili sa 2:0, a oba gola postigao je Ramić.

Željezničar je ponovo u dobroj atmosferi pred 7.100 navijača savladao Velež sa 2:1. Željo je poveo golom Santosa, Rođeni su poravnali preko Anđušića, a veliku pobjedu Plavima donosi Haračić.

U Banjaluci je Sarajevo poraženo od Borca sa 1:0 uz ponovo dosta sumnjivih sudijskih odluka na štetu gostiju. Gol odluke postigao je Predragović pred kraj meča, a Sarajevo je u 45. minuti ostalo s igračem manje. Prema zapisniku, na stadionu je bilo prisutno 4.500 gledalaca.

U borbi za Europu situacija je sljedeća na tabeli, Borac je siguran na drugom mjestu sa 55 bodova. Trećeplasirano Sarajevo ima 48, Željo na četvrtom mjestu ima 46, Široki Brijeg 45, te Velež 44.

Sloga je pobjedom napravila veliki korak u želji da ostanu u PL BiH. Trenutno su sedmi sa 34, slijedi Igman sa 33, potom Tuzla i Posušje sa po 31. Pretposljednja je Sloboda sa 29, a posljednji Leotar sa 28.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16