Slovačka reprezentacija objavila je jučer spisak pozvanih igrača za prve utakmice u kvalifikacijama za EURO 2024.

Slovake sa klupe predvodi Talijan Francesco Calzona (54).

Uoči utakmica sa Luksemburgom i BiH, Talijan je napravio tri zamjene u svom stručnom štabu.

Zamijenio je trenera golmana i doktore reprezentacije. Ipak nije doveo Talijane, nego su to su ponovo domaća slovačka rješenja.

Inače, Calzona je preuzeo reprezentaciju u julu prošle godine. Vodio je Slovačku u četiri utakmice – dvije lige nacije u septembru i dvije prijateljske u novembru 2022.

U Ligi Nacija kući je remizirao sa Bjelorusijom 1:1, a onda izgubio od Azerbejdžana 1:2. Ni u novembru nije slavio nijednom. Remizirao je 2:2 protiv Crne Gore u gostima i 0:0 kući protiv Čilea.

Calzona je prije Slovačke bio pomoćnik Spalletiju i Sarriju u Napoliju u više od 200 utakmica. Sa Sarrijem je radio i u Empoliju gdje su mu je bio u timu na 132 utakmice. Uz to bio je pomoćnik u Cagliariju, Sorrentu i Perugiji.

Spisak reprezentacije Slovačke:

Golmani: Henrich Ravas (Widzew Lodz), Martin Dubravka (Newcastle), Marek Rodak (Fulham)

Odbrana: Vernon de Marco (Lech), Adam Obert (Cagliari), David Hancko (Feyenoord), Norbert Gyomber (Salernitana), Milan Škriniar (Inter), Lubomir Satka (Lech), Denis Vavro (Kopenhagen), Peter Pekarik (Hertha), Michal Tomič (Mlada Boleslav)

Vezni red: Stanislav Lobotka (Napoli), Patrik Hrosovsky (Genk), Juraj Kucka (Slovan), Laszlo Benes (HSV), Ondrej Duda (Verona), Matus Bero (Vitesse), Robert Mak (Sydney), Lukas Haraslin (Sparta Prag), Erik Jirka (Plzen), Tomas Suslov (Groningen)

Napad: Robert Polievka (Banska Bystrica), Robert Bozenik (Boavista), Adam Zrelak (Warta Poznan)

(Reprezentacija.ba)