Rade Bogdanović, nekadašnji napadač Željezničara, Atletico Madrida i Werdera iz Bremena, gostovao je u emisiji “Top Gol” kod Sabahudina Topalbećirevića.

Bogdanović je, između ostalog, govorio o legendarnom Ivici Osimu.

“Jedne prilike sam sa Werderom bio na pripremama u Turskoj, a onda mi je ekonom kluba rekao da me zvao Ivica Osim da dođem kod njega. Bio je dva hotela pored nas. On je tada bio na pripremama sa Sturmom iz Graza. Ja odem prvi slobodan dan do Švabe i on mi je tada napravio analizu Želje i fudbalske reprezentacije. Priča o uticajima kada je bio selektor, o uticaju novinara na njega da poziva određene fudbalere. Pričao je kako je pozvao nekoliko novinara i pustio kasetu o igraču koga oni guraju u selekciju. Govorio je da da taj i taj igrač ne igra na prvi dodir i da ne može biti u selekciji. Za jednog igrača je kazao da je najbolji na svijetu kada mu izabereš ekipu i daš da igra 45 minuta”, rekao je Bogdanović i ispričao još jednu anegdotu:

“Jedan detalj. Rekao sam mu da je Emre odličan igrač u Interu, najbolji vezni. Kaže on meni jeste, ali kada je okrenut leđima. Uoči utakmice Sturma i Intera rekao mi je da će Ivica Vastić da čuva Emrea i da ću vidjeti kakav će biti. Emre se nije vidio na terenu. Švabo je govorio da su bez pritiska svi najbolji. Kada imaš pritisak okrenut leđima onda možeš da vidiš koliko igrač vrijedi i koliko može.”

Za Radeta je Ivica Osim najveća bh. fudbalska figura ikada.

“Za mene je on sigurno najveća bh. fudbalska figura. Mislim da generacija fudbalera koje je trenirao nisu od njega izvukli svoj maksimum da bi napravili u životu mnogo više od onog što su napravili. To potpisujem. Jako harizmatičan i inteligentan čovjek.

Da bi ga shvatio, morao bi dobro da se skoncentrišeš, a narednih dana da razmišljaš šta je htio da kaže. Švabo je porodična osoba sa decenijskim brakom iza sebe, bez bilo kakvih skandala, sa troje odgojene i vaspitane djece.”

Bogdanović je dao svoje mišljenje i o novom selektoru Zmajeva Faruku Hadžibegiću.

“Nešto nisam pretjerano siguran da može nešto promijeniti. Mislim da će smjena generacija biti teška za njega samog. Imam osjećaj da je u godinama i ranije nije neke rezultate pravio. Naravno, Hadžija je uvijek hadžija i veliko je ime. Ipak, pitanje je koliko to može imati uticaja na mlađe generacije, pogotovo u kompletnom sistemu koji vlada kod nas.”

(Reprezentacija.ba)