Musemić dobitnik Državne nagrade za sport

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku da nekadašnji nogometaš Vahidin Musemić bude dobitinik Državne nagrade za sport, javlja “FENA”.

Laureat nagrade za “životno djelo”, jedan je od najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera i sportista svih vremena.

U bogatoj karijeri Musemić je bio i član reprezentacije tadašanje Jugoslavije, koja je 1968. godine osvojila srebrenu medalju na Kupu Evrope.

Musemić navodi da je presretan što je dobitinik ove nagrade.

– Drago mi je što su se sjetili. Fudbalu sam dao djetinjstvo i mladost. Smatram da sam dosta dao sportu. U karijeri sam dostigao evropski i svjetski vrh, bio sam proglašen za najboljeg centarfora Evrope 1968. godine, pored takvih veličina kakvi su bili Boby Charlton, Gerd Muller i mnogih drugih velikana svjetskog fudbala. Smartam da sam uspio u sportu, drago mi je da se ljudi još toga sjećaju – kazao je Musemić.

Musemić je rođen 1946. godine u Janji. Fudbalsku karijeru počeo je u FK Sarajevo 1962. godine. U dresu Sarajeva debitovao 1963. godine.

Kao igrač FK Sarajevo odigrao je 182 utakmice i postigao 83 gola, što ga svrstava među pet najboljih klupskih strijelaca svih vremena.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 6. aprila 1968. u Marseilleu protiv Francuske. Dvije sezone branio je bolje francuske Nice. Zbog povrede je svoju fudbalsku karijeru rano završio.

(Reprezentacija.ba)