Bh. reprezentativac Tino Sušić (23) je izabran za najboljeg igrača prve polusezoni HNL-a

U izboru zagrebačkog dnevnog sportskog lista Sportske novosti, Sušić je dobio žutu majicu, odigravši 16 utakmica u dosadašnjem toku sezone u kojima je za splitski tim postigao četiri gola i imao četiri asistencije, piše Oslobođenje.

Sušić je jednu od najboljih partija minule jeseni pružio prošle subote u 21. kolu u Puli protiv Istre, kada je Hajduk slavio sa 2:0. Bio je tada i strijelac drugog pogotka za ekipu sa Poljuda.

– Naravno da je ovo veliko priznanje za mene, ali me neće uljuljati, jer sam svjestan da trebam zadržati formu i nastaviti u istom ritmu i tokom proljeća, kako bi i na kraju sezone bio najbolji, kaže Sušić.

Još sanjiv i pospanog glasa, rekao nam je kako je za njegovu dobru igru tokom jeseni zapravo zaslužan trener Damir Burić, ali i cijela ekipa, koja igra nadahnuto u ovoj sezoni.

Splićani su, podsjetimo, treći sa šest bodova zaostatka za vodećim Dinamom, a četiri za drugoplasiranom Rijekom.

– Puno smo konkretniji u završnicama, što prije nije bio slučaj. Sada lakše ulazimo u šanse, a dajemo više golova, što meni odgovara, dodaje veznjak BiH i nastavlja:

– Dinamo nam bježi samo šest bodova i to nije nedostižno. Ne pamtim kada smo im bili tako blizu na polusezoni, a ujedno smo svjesni da ne smijemo više kiksati. Uz malo više sreće, bodovna razlika je mogla biti i manja, pogotovo jer protiv Dinama nismo zaslužili poraz (izgubili u posljednjoj minuti susreta, op. a). Oni su nekoliko utakmica dobili u posljednjim minutama i to ih je izdvojilo na vrhu tabele, smatra Sušić, čije ime se ponovo pominje u kontekstu odlaska sa Poljuda.

Prošle godine su ga špekulacije i neostvaren transfer u Inter umalo koštali karijere, s obzirom na to da je ispao iz forme, a to je donijelo i nezadovoljstvo navijača njegovim igrama. Međutim, Tino Sven Sušić je naučio lekciju…

– Uopšte neću da se zamaram transferom. Prošle godine sam se koncentrisao na transfer i pogriješio sam. Sada, sve prepuštam menadžeru, a ja ću da uživam u odmoru i spremim se što bolje za proljeće. Uostalom, ne ide mi se nigdje. Želim ostati najmanje do ljeta u Hajduku i pokušati skinuti sa vrha Dinamo. Borićemo se do kraja, jer imamo kvalitet, a trebaće nam i malo sreće. Međutim, najbitnije je da vjerujemo u to, kaže veznjak tima sa Poljuda i dodaje:

– Naučio sam iz svojih grešaka i ovaj put neću nikome dopustiti da utiče negativno na mene, odlučan je Sušić, koji kod selektora nogometne selekcije BiH Mehmeda Baždarevića nije imao veliku minutažu u kvalifikacijama za Euro.

Ipak, ofanzivac splitske ekipe se nada da će se u budućnosti i to promijeniti.

– U završnici kvalifikacija ekipa je dobro igrala i izborili smo baraž, ali nismo imali sreće u žrijebu. Irska je najteži protivnik kojeg smo mogli dobiti. Čvrsti su, jaki i da smo dobili bilo koju drugu reprezentaciju za protivnika, prošli bismo na Euro, smatra Sušić, koji s nestrpljenjem čeka novo okupljanje.

– Nadam se da ću u prijateljskim utakmicama dobiti priliku za dokazivanje. Trudit ću se da budem 100 posto spreman kada me selektor pozove. Naravno, uvijek mi je drago kada sam na spisku, jer velika je čast biti dio reprezentacije BiH, a vjerujem i nadam se da moje vrijeme tek dolazi, riječi su veznjaka Hajduka Svena-Tine Sušića, koji je u dresu bh. selekcije odigrao osam utakmica, bez postignutog pogotka.

(Reprezentacija.ba)