Nestabilnosti koje u FK Željezničar traju još od 2019. godine i gubljenja licence za europska takmičenja donijele su mnoga neočekivana dešavanja na Grbavici, a jedno od njih je bilo imenovanje Samira Cerića za predsjednika kluba.

Cerić se na ovoj funkciji zadržao prvih šest mjeseci 2021. godine, a najpoznatiji je ostao po tome što je pod njegovim mandatom smijenjen Amar Osim.

Željini navijači upamtili su ga i po vrlo optimističnim, možda i nerealnim, željama da klub do 2030. godine igra Ligu Šampiona, ali da i stvori igrača koji će biti najbolji na svijetu i osvojiti “Zlatnu Loptu”.

Ali i po tome što je ostao jedini predsjednik Želje u svom mandatu nikada nije zakoračio na stadion Grbavica.

“Ambicija zvana vizija FK Željezničar 2030. sa ciljem ulaska u grupnu fazu Lige prvaka i “proizvodnje” minimalno jednog igrača iz našeg omladinskog pogona i Akademije koji će osvojiti Ballon d’Or (Zlatnu kopačku), po uzoru na slavnu Barsinu akademiju “La Masia” koja je u jednoj sezoni izbacila Iniestu, Mesija (Messi) i Čavija (Xavia) kao finaliste Ballon d’Or. Da bi ciljevi i ambicije ovoga tipa bili ostvarivi i realizovani, potrebno je stvoriti odgovarajući ambient u infrastrukturi i adekvatnom radu u mlađim kategorijama po najvišim svjetskim standardima” poručio je po imenovanju tada Cerić.

Bosanac sa adresom u Engleskoj idalje je aktivan u sportu, barem kroz digitalna marketinška rješenja.

Prema javnim informacijama trenutno je direktor operacija u firmi Blocksport.

Riječ je o švicarskoj firmi koja za klubove i saveze nudi mobilne aplikacije, ali i “tokene”, koji bi se na naš jezik mogli prevesti kao elektronske monete. Rješenja koja mogu monetizirati učešće navijača u aktivnostima kluba.

Cerić je na ovu temu nedavno govorio na gostovanju u Beogradu gdje je bio gost na “Beogradskoj bankarskoj akademiji”.

(Reprezentacija.ba)