Hrvatska i Argentina večeras će od 20,00 sati odmjeriti snage na stadionu Lusail, najvećem stadionu u Kataru.

Lusail Iconic najveći je stadion Svjetskog prvenstva u Kataru, a svojim kapacitetom od 86.250 mjesta najveći je stadion na Bliskom istoku i jedan od najvećih nogometnih stadiona na svijetu.

Domaćini su počeli graditi stadion 2015. godine, ali su ga ogradama krili od javnosti sve do 2018. godine, do kada je njegov izgled bio tajna. Katarani su imali visoke kriterije oko ovog stadiona, pa su odbili mnoge prvobitne “racionalne” prijedloge projektanata, jer nisu bili dovoljno impresivni.

Ime je dobio po gradu Lusailu, potpuno novom gradu sagrađenom upravo tokom priprema za Mundijal. Možda bolje reći predgrađu Dohe udaljenom 20 kilometara od glavnog grada u kojem se planira da će živjeti pola miliona ljudi.

Stadion simbolizira više lokalnih motiva. Po danu tradicionalnu zdjelu koja na zidovima fasade ima tradicionalne ornamente. Po noći LED rasvjeta stvara dojam katarske svjetiljke fanara.

Struktura zdjele teška je čak 30.000 tona i promjera 310 metara. Uokolo zdjele izdiže se 48 lučnih stupova čija je uloga podupiranje krovne konstrukcije sedlastog oblika. Stupovi teže 6271 tonu, što je više od svih čeličnih konstrukcija koje se koriste na većini nogometnih stadiona, pišu svjetski mediji.

(Reprezentacija.ba)