Na danaÅ¡nji dan prije 21. godinu preminuo je Mirza DelibaÅ¡ić. KinÄ‘e, kako su mu tepali, jedan je od najboljih evropskih koÅ¡arkaÅ¡a proÅ¡log stoljeća i vjerovatno najveći sportista naÅ¡e zemlje svih vremena. Naslov evropskog prvaka s Bosnom 1979., brojne medalje s Jugoslavijom na velikim takmiÄenjima…, samo su dio ostavÅ¡tine legendarnog DelibaÅ¡ića koji je i danas uzor mnogim generacijama. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag.

ÄŒlanovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poÅ¡tovaoci lika i djela DelibaÅ¡ića položili su danas cvijeće u Aleji velikana u kojoj poÄiva. Iako su proÅ¡le dvije decenije, vrijeme rane ne lijeÄi, kaže to u razgovoru za portal Reprezentacija.ba i sin naÅ¡eg “El Monstruosa” Danko DelibaÅ¡ić.

– Tuga je stalno prisutna, svakog dana, svake godine… Ona ne može izostati, pogotovo zato Å¡to se radi o toliko snažnoj i presudnoj liÄnosti kakva je moj otac bio. Uvijek osjećam neku sjetu, i za njim, ali za vrijednostima i uspjesima koje je personificirao kroz svoje postojanje – kaže nam na poÄetku Danko DelibaÅ¡ić.

Mirza je bio naÅ¡, Tuzlak, Sarajlija Bosanac… Svjetski Äovjek. Za tu njegovu ljudsku notu vežu se brojne priÄe.

– On je bio neÅ¡to posebno. Kao sportista je osvojio sve ono Å¡to je bilo, da tako kažemo, ponuÄ‘eno da se osvoji. Svi oni najvažniji trofeji koji su postojali zavrÅ¡ili su u njegovim rukama. Nema tog trofeja koji je neÅ¡to važio, a da ga nije osvojio. Ipak, ta ljudska nota je ono Å¡to ga je razdvajalo od ostatka sportista koliko i sami uspjesi. Za njega se ne može Äuti ružna rijeÄ. Mora se neko dobro baviti takvom vrstom fabrikacije da izmisli neku vrstu Mirzine pakosti ili zloće. Bio je stvarno dobar Äovjek i to u onom najÄistijem smislu te rijeÄi.

Svega 15 godina Danko je imao kada je Kinđe preminuo. Posljednju godinu njegovog života posebno pamti.

– Sjećanja koja imam na Mirzu najviÅ¡e su vezana za njegovu posljednju godinu života. Tad smo bili najbliži. Bio je, nažalost, vezan za bolniÄku postelju ili je uglavnom kući ležao i nigdje nije izlazio. U toj zadnjoj godini je sa mnom proveo najviÅ¡e vremena i to nikada zaboraviti neću. Iako maltene nepokretan, svaka rijeÄ koju mi je tada kazao jako mi je znaÄila u procesu formiranja mene kao liÄnosti, a bio sam tek 15-godiÅ¡njak.

Replike Mirzinih dresova već godinama su u prodaji. Originale, s druge strane, ni Danko nema. Posebna je to priÄa.  

– Nažalost, od Mirze mi nisu ostali nikakvi dresovi iz tog perioda. Jedan Äovjek nam je uÅ¡ao u kuću za vrijeme rata, taÄnije Mirza ga je vrlo naivno, kakav je inaÄe bio vjerujući u ljudsku dobrotu, pustio da tu živi davÅ¡i mu krov nad glavom. Sve ono Å¡to je bilo vrijedno na kraju je ukrao. Imam na sreću neke bedževe i znaÄke koji su ostali Mirzi sa velikih takmiÄenja i većinu medalja i pehara koje je osvojio na individualnom nivou. To je, eto, neka utjeha. NeÅ¡to je ostalo.

Trudit će se, kaže, i dalje da sjećanje na Mirzu ne blijedi jer to je sada važnije nego ikada.

– Svi ti naÄini da se na Mirzu vraća uspomena su dobri. Dobro je da se i turnir održava u njegovo ime, da se dvorana zove po njemu, da se ispred nalazi i spomenik… Nadam se da će dobiti i ulicu u glavnom gradu BiH. Po meni nikada nije dosta sjećati se takvih ljudi. Oni koji kažu ‘dosta mu je, uzvratili smo mu’, ja kažem da nismo, a pogotovo jer živimo u druÅ¡tvu iskrivljenih vrijednosti. Sad nam je potrebniji nego ikad.

Talentom se može roditi igraÄ koji je bolji od Mirze, ali nije realno i da ponovi njegov uspjeh. Govoreći o tome, Danko na kraju kroz smijeÅ¡ak kaže:

– SebiÄan sam u tim stvarima i imam pravo da budem jer sam direktno potomstvo njegovo. Volio bih, naravno, da neko ponovi sve te uspjehe, ali to je vrlo, vrlo teÅ¡ko. Pogotovo na reprezentativnom nivou. NaÅ¡a reprezentacija u koÅ¡arci nije na nivou na kojem je Jugoslavija bila nekad, tako da je to teÅ¡ko oÄekivati u skorije vrijeme, skoro pa nemoguće se Äini u ovom trenutku. Jugoslavija je bila velesila u koÅ¡arci, rijeÄi su Danka DelibaÅ¡ića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

DelibaÅ¡ić je, podsjetimo, proglaÅ¡en 1980. za najboljeg koÅ¡arkaÅ¡a Jugoslavije Äiji je dres obukao 176 puta i postigao 1.759 poena. ÄŒetiri puta je biran i za najboljeg sportistu naÅ¡e zemlje, a 2000. je proglaÅ¡en i sportistom svih vremena u BiH.

(Reprezentacija.ba)