Reprezentacija Srbije u ponedeljak, 28. novembra igra drugi meč grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru, protiv Kameruna (11,00 sati). Dan pred meč na pitanja brojnih novinara odgovarali su selektor Dragan Stojković i golman Vanja Milinković – Savić.

“Mi smo i ranije znali da će utakmica sa Brazilom biti jako teška, pogotovo što smo imali kadrovskih problema. Ovaj Mundijal je za nas počeo poslije meča sa Brazilom, znamo da su Kamerun i Švicarska ekipe koje se bore za drugo mjesto i prolaz u nokaut fazu takmičenja. Situacija je mnogo bolja, kada se radi o zdrvastvenom biltenu, pripremit ćemo utakmicu na najbolji mogući način i vidjet ćemo ko će biti bolji“ rekao je Dragan Stojković i dodao

“Biće promjena u timu u odnosu na prvi meč. Što se tiče rekovalecenata situacija je bolja u odnosu na ranije, Kostić je posljednja dva treninga odradio sa ekipom, a raduje me intenzitet sa kojim je radio i na njega mogu da računam. Koliko? Vidjet ćemo. Fizičko stanje ekipe? Napravljena je analiza, što je i normalno, oba poluvremena. U drugom dijelu smo se trošili nizašta, pretrčali smo možda više od Brazila, a ispalo je kao da ne postojimo tih pola sata. Mnogo loših, pogrešnih pasova. Nismo bili kompletna ekipa na terenu. Upravo iz razloga što smo imali tih personalnih problema, tada bi bila potpuno drugačija slika, ne samo u tih 45 minuta, nego tokom cijelog meča. To što smo radili u posljednja dva dana, raduje me, igrači su dobro odgovorili i u tehničkom i u fizičkom smislu. Mi smo kao i Kamerun krenuli sa porazom, aspiracije su sada iste, da pobijedimo. Da li ćemo biti ofanzivni, pa bit ćemo, jer da bi postigao gol, moraš i da napadaš. Moramo biti kompaktna ekipa koja tačno zna šta radi na terenu. Da li će Mitrović i Vlahović početi meč, vidjet ćete sutra. Znam sastav, nemam dilemu i to je razlika u odnosu na meč sa Brazilom. Srbija će igrati na pobjedu kao što je igrala ove dvije godine. Sve poštujemo, poštujemo Kamerun, veoma su snažna ekipa, svima mogu da naprave problem. Protiv Švicarske je bila otvorena utakmica, rezultat je mogao da ode i na drugu stranu. Sjećam se 90-te i Rože Mile, nisam znao da su tada ostvarili posljednju pobjedu na Mundijalu. Veoma poštujem afrički fudbal, Kamerun ima igrače koji su legende svjetskog fudbala, one koje su obilježili fudbal na planeti i narod Kameruna može da bude ponosan. Imaju i sada veoma dobre igrače, brze, neugodne, opasne u kontranapadima. I na kraju, želimo brz oporavak Neymaru, jednom od najboljih igrača na svijetu. Bio je to incident slučajan, stao je na nogu našem igraču i povrijedio se. Želimo mu brz oporavak na radost navijača širom sveta“.

Vanja Milinković – Savić o kolegi Onani i Kamerunu…

„Mislim da je odličan golman, lijepa je budućnost pred njim. Dobro se snašao na početku sezone, u Interu je zamijenio Handanovića i zaista o njemu mislim sve najbolje kao golmanu. Na meni je da se pripremim najbolje za meč sa Kamerunom, imao sam video analizu, a sada da li ću imati manje ili više posla nego u meču sa Brazilom, to zaista ne znam, nadam se. Pohvale? Naravno da mogu malo da utiču na mene, da samopouzdanje poraste, ali ta utakmica nam nije donijela bodove, ne gledam unazad, gledam naprijed, na meč sa Kamerunom. Ništa ne može da poremeti naš mir poslije meča sa Brazolom. Vidi se ogromna pozitivna energija u timu i stvarno jedan poraz ne može to da poremeti.”

Utakmica Srbija – Kamerun igra se u ponedjeljak od 11:00 sati.

(Reprezentacija.ba)