Karakter Edina Džeke (36) kroz godine karijere postao je izuzetno cijenjen u nogometnoj Europi, a mnogi treneri su ga željeli u svojim ekipama ne samo zbog onoga što doprinosi na terenu, nego zbog njegove “team building” uloge i van terena.

Uoči utakmice protiv Barcelone javno je podržao svog saigrača u napadu, Lautaro Martineza, koji nije znao za pogodak još od augusta. “Gol će doći, ne treba brinuti” rekao je Džeko, a to je odjeknulo u talijanskim medijima. I stvarno, Martinez je zabio gol protiv Barcelone (3:3), te bio najbolje ocijenjen igrač svoje ekipe.

Inter je mogao do pobjede protiv Barcelone, ali je u 94. minuti 20-godišnji Albanac Kristjan Asllani bio jako sebičan i upropastio gol šansu.

Danas talijanski mediji dijele scena poslije utakmice, gdje je Džeko tješio mladog Asllanija, ali mu sigurno i dao savjete kako se ponašati u ovakvim situacijama.

Možda je i Džeko imao mušica tokom početka karijere, no danas sigurno svakom čovjeku može biti primjer kako se najbolji trebaju staviti na posljednje mjesto u smislu žrtvovanja za svoju ekipu, grupu, društvo, veći cilj. Kapitenski.

Eh, kada bi svi mi, kao Edin Džeko, stavili interes Bosne i Hercegovine ispred ličnog interesa.

(Reprezentacija.ba)