Prvi je uvjerljivo u grupi, ambasador je Francuske i UEFA-e za nadolazeće Evropsko prvenstvo, najveći je trenerski autoritet u Japanu, ali nije sretan, piše Avazov Sport.

Nije sretan zbog vijesti iz domovine. Njegov je Velež u agoniji, a reprezentacija BiH nije uspjela u baražu za Euro.

Vahid Halilhodžić, selektor Japana, osamdesetih godina najbolji “centarfor” u jugoslovenskoj i francuskoj ligi, bivši evropski prvak s “plavima”, nosilac ordena “Legije časti”, o kojem su u Francuskoj pisane knjige i snimani dokumentarci, u ekskluzivnom intervjuu za Avazov Sport govorio je o bh. nogometu, japanskoj reprezentaciji, o svojim planovima…

Nema Vas u posljednje vrijeme u medijima?

– Tačno je da me nema, ali i da postoje razlozi zašto je tako. Razmišljao sam da se potpuno distanciram od medija – kaže Halilhodžić.

Ispali smo iz baraž od Irske, koja nije iz prve evropske klase?

– I ja mislim da je to protivnik koji se morao proći. Propuštena je velika šansa. Izgubljeno je desetak miliona eura. Nije samo gubitak u finansijskom smislu, posljedice su velike za sport, za našu ligu, za igrače… Čitam kako se proziva samo selektora, a to nije dobro.

Selektori uvijek plaćaju ceh ako se ne uspije?

– Zašto? Zašto bi treneri uvijek bili dežurni krivci. Bio je Ćiro Blažević, pa nekima nije valjao. Safet Sušić nas je odveo na Svjetsko prvenstvo, pa i on je napadan i otjeran. Sada ne valja Meša Baždarević. Ne mogu samo treneri biti krivci.

A, ko je po Vama odgovoran?

– Zašto ne prozovete igrače? Zašto njih štedite? Ne igra selektor. Ne možemo trošiti takva trenerska imena, a da igraju isti igrači. Zašto su oni privilegovani. Čemu su to zaslužili. Vi dobro znate da ima igrača koji se ne bore, ne daju u reprezentaciji kao u svojim klubovima. Njih trebate kritizirati. Eto, promijenit će se danas sutra Meša doći će neki drugi i šta poslije. Hoćemo li mijenjati samo trenere? Novinari ne bi trebali tako dijeliti odgovornost – rekao je Halilhodžić za Avazov Sport.

(Reprezentacija.ba)