Košarkaška reprezentacija BiH napravila je veliko iznenađenje sinoć u Skenderiji. Malo ko je “Zmajevima” davao šansu protiv favorizovane Francuske, pogotovo nakon blijedog izdanja u Crnoj Gori, međutim Jusuf Nurkić i društvo su poslije produžetaka slavili rezultatom 96:90. Na taj način smo ujedno i vratili šanse da se iduće godine takmičimo na smotri najboljih svjetskih selekcija u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Ako bismo nekoga morali izdvojiti, onda bi to bio upravo Jusuf Nurkić koji je meč završio s 21 poenom, devet skokova i četiri asistencije. Za vrijeme meča je krvario, nije pomišljao na izlazak, a strpao je u džep i Rudyja Goberta, jednog od najboljih NBA centara.

Njegov dres završio je na kraju kod posebne osobe koju bezgranično poštuje. U pitanju je legendarna Razija Mujanović koja je dan kasnije za Reprezentacija.ba portal kazala kako je Nurkićev potez vrlo emotivno doživjela.

– Iznenadio me je. Nakon utakmice vidjela sam ga kako prilazi i skida dres, pomislila sam da ga je nekom obećao ili da će ga baciti u publiku, a na kraju govori mi da je upravo za mene. Baš sam to emotivno doživjela, naježila sam se, podsjetilo me to na dane kada sam svojevremeno uzimala titule. Hvala mu. Veliki je igrač i još veći čovjek, kaže Razija Mujanović na početku razgovora.

Epsku košarkašku noć obilježilo je, između ostalog, Nurkićevo zakucavanje. Pokazao je sjajni centar zašto se smatra NBA zvijezdom.

– Pokazao je kako se pametno igra. Jusuf ne igra snagom nego glavom. A, dovoljno je vidjeti kakvog je igrača, doslovno, stavio u džep.

Osvrnula se Razija Mujanović i na samu utakmicu.

– Nakon poraza u Crnoj Gori malo ko je vjerovao da možemo napraviti nešto protiv Francuske. Ima i onih koji nas ne vole baš, oni su se potajno nadali da će nas Francuzi zgaziti, ali nemoguće je u tako kratkom roku odigrati dvije loše utakmice. Ipak, ova reprezentacija ima kvalitet i sjajne igrače. Kada skupite snage da pobijedite Francusku, onda to govori o našim mogućnostima, poručuje na kraju legendarna Razija Mujanović.

(Reprezentacija.ba)