Fudbalski savez Bosne i Hercegovine kao cilj pred reprezenaciju postavio je plasman na EURO 2024, a to je prije nekoliko dana ponovio i predsjednik Saveza Vico Zeljković.

Zanimljivo je pogledati koliko će godina imati naši najbolji igrači na tom velikom turniru, ako se po prvi put plasiramo na europsko prvenstvo.

Najstariji u ekipi Edin Džeko će imati 38 godina. Slijedi Ibrahim Šehić sa 35, zatim Miralem Pjanić i Miroslav Stevanović sa 31 godinom.

Džekine godine ne predstavljaju nikakvu prepreku, jer su igrači znali na velikim takmičenjima igrati čak u 41. godini, a golmani i u 45.. I to sve prije modernih metoda treninga i oporavaka koje su proteklih godina značajno produžile radni vijek igrača.

Vrati li se u reprezentaciju Asmir Begović, imat će 37 u tom trenutku. Mnogi u ekipi priželjkuju opet i Muhameda Bešića kako bi podigao energiju i voljni momenat naše ekipe kakav je nekad stvarao Emir Spahić, a on će tokom EURO 2024 imati 31 godinu.

“Igrač je u najboljim godinama sa 27-28 godina” rekao je nekada Safet Sušić. U tu grupu spadaće tada Hadžiahmetović, Gojak, Menalo, Ćivić, Vasilj, Prevljak, Saničanin…

Tek 21 godinu imaće Amar Dedić ofanzivni bek od kojeg se puno očekuje i koji je debitovao za BiH na posljednjem duelu protiv Gruzije.

Iznad njega po godinama, od postojećih igrača, biće Gazibegović, Ahmedhodžić, Hadžikadunić i Kovačević sa 24, odnosno 25 godina.

Za nadati se kako će se do tada u A reprezentaciju nametnuti i neki od naših najboljih U21 igrača poput Andreja Đokanovića, Milana Savića, Dala Varešanovića, Igora Savića, Ivana Bašića, Amara Begića, ali i možda nekih novin talenata koji se još uvijek nisu otkrili u BiH i dijaspori.

Nemoguće je zanemariti i dobru selekciju U19 reprezentacije Bosne i Hercegovine, gdje se svi nadamo kako će ovi momci imati podršku saveza da nastave svoj reprezentativni put u dresu BiH, ali i u klubovima imati sve što je potrebno za dalji razvoj.

(Reprezentacija.ba)