Srbijanski fudbaler Duško Tošić najzaslužniji je što je Miralem Pjanić (30) u septembru ove godine stigao na posudbu u Bešiktaš iz Barcelone.

Tošić je bivši igrač ovog kluba, a za Kurir je otkrio kako je došlo do toga da Miralem pred sami kraj prelaznog roka stigne u redove tima iz Istanbula.

“Svaki početak je težak, tako i u menadžerskom poslu. Ušao sam u odijelo, a da nisam zvanično završio karijeru. Evo, kako se to desilo. Imao sam nekoliko ponuda ovog ljeta, ali ja sam čekao Bešiktaš. Htio sam karijeru završiti u samo dva kluba, ili u Crvenoj zvezdi, ili u Bešiktašu. U Turskoj je smanjen broj stranaca i ja sam čekao da se poveća kvota. Sjedim ja tako u Istanbulu s trenerom Bešiktaša Sergenom Yalcinom, čekam da se otvori to jedno mjesto stranca. A, on mi kuka, treba mu vezni igrač. Sjetim se odmah Pjanića, kontaktiram njegovog menadžera Nermina Čengića i bukvalno za nekoliko minuta završimo transfer. Trener Sergen Yalcin nije mogao vjerovati da je dobio igrača Barcelone. Bio je u čudu”, kazao je Tošić za Kurir i dodao:

“Pjanić je htio u Istanbul. Ali, vrijeme je bilo problem. Bio je 2. septembar, morao je do ponoći doći i potpisati kako bi bio licenciran za Ligu prvaka. Nije bilo vremena za avionske linije. Tada sam poslao privatni avion iz Beograda za Sarajevo, kojim je Pjanić stigao u Istanbul. Bukvalno smo nakon ljekarskih pregleda, posao završili četiri minuta prije ponoći. Bilo je nevjerovatno! Eto, posrećilo mi se, da prvi transfer bude veliko ime.”

Pjanić je ove sezone odigrao 14 mečeva u svim takmičenjima za Bešiktaš i četiri puta asistirao.

Posljednjih sedmica se pisalo da bi Miralem već u januaru mogao napustiti Bešiktaš jer u turskom klubu nisu zadovoljnji njegovim igrama, ali naš reprezentativac je demantovao pisanja tamošnjih medija i potvrdio da do kraja sezone ostaje u Turskoj.

(Reprezentacija.ba)