I onim najstručnijim i onim najnestručinijim posmatračima fudbala jedan argument uvijek zatvara usta – golovi.

Fudbal se igra zbog golova i navijači će zbog golova za miljenika odabrati i onog najlošijeg na terenu, ukoliko bude imao sreće i znanja u datom trenutku da loptu pošalje u protivničku mrežu.

Nažalost, našeg Miralema Pjanića (25) u kvalifikacijama iza nas, ne ide pogađanje protivničkih mreža, što i nije slučaj u Romi, gdje, posebno u posljednje vrijeme, svako malo pogađa, posebno iz slobodnih udaraca.

>>> VIDEO \\ Pjanić briljirao protiv Bayera

Kritike na račun Pjanićevih igara u dresu reprezentacije sve su glasnije, no izuzmemo li činjenicu da “Mali princ” u proteklim kvalifikacijama nije imao sreću da postigne gol, njegovi kritičari nemaju drugih argumenata.

Primjera radi, prvi veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida, fantastični Luka Modrić (30) manje je efikasan od našeg Miralema Pjanića u reprezentativnom dresu.

Miralem Pjanić je u 62 utakmice zabio devet golova i napravio 16 asistencija.

Luka Modrić je u 83 utakmice zabio deset golova i napravio 12 asistencija.

Sve ovo govori da su kritike na račun Pjanića tipa “U Romi igra puno bolje nego u reprezentaciji” neosnovane, te da je Miralem Pjanić svaku, izuzmemo li možda onu utakmicu protiv Izraela u Haifi koju je odigrao ispod svakog nivoa profesionalosti, odigrao na svom konstantnom nivou.

Navijači kao što ne bi trebali neosnovano od naših igrača praviti velike zvijezde, tako ne bi trebali ni naše igrače demoralisati i stvarati im dodatni pritisak kada to nije potrebno.

centro

Možda je protiv Kipra promašio penal, protiv Velsa u Kardifu ispustio da izbalansiarnu utakmicu riješi jednim od dva izgledna slobodna udarca, protiv Belgije u Zenici loše reagovao u situaciji 1 na 1 protiv golmana, ali će Mirlaem Pjanić već protiv Irske biti ključno ime veznog reda naše reprezentacije.

Zašto? Zato što je npr. protiv Belgije u Zenici inteligentno asistirao Džeki za vodeći gol, u meču protiv Izraela napravio je ključnu asistenciju Višći koji je izjednačio na 1:1 (na kraju smo slavili sa 3:1), baš kao i protiv Velsa gdje je prvo asistirao Đuriću, a zatim izborio i izveo korner preko kojeg smo u konačnici došli do 2:0.

(Reprezentacija.ba)