Transfer iz Juventusa u Barcelonu za Miralema Pjanića je trebao biti kruna karijere. Bh. fudbaler je na Camp Nou došao za 60 miliona eura, bio je dugogodišnja želja Blaugrane, međutim niko nije ni slutio da će taj san za nekoliko mjeseci postati košmar.

Veliku ulogu u tome imala je svakako i promjena trenera. Quique Setien koji je insistirao na transferu je smijenjen, a Ronald Koeman koji je došao na njegovo mjesto “Malom princu” ne daje previše prostora za igru. Sada kada je u najzrelijim igračkim godinama i kada bi sve trebalo biti kao iz bajke – nije.

Prstom, naravno, svi upiru u Koemana kojem ne ide nikako na klupi slavne fudbalske instituacije. Novo razočarenje Barcelona je navijačima priredila sinoć kada je u Ligi prvaka eliminisana od Paris Saint-Germaina. I to već u osmini finala.

Kao idealan sagovornik za priču o Pjaniću i Barceloni nametnuo se Hrvat Goran Vučević. I sam je svojevremeno imao priliku biti dio katalonskog kluba, a kasnije za isti raditi kao skaut.

“Kada se vratimo na početak sezone, vidjet ćete da je Barcelona krenula loše i da je s vremenom formu dizala. Ronald Koeman je donio jednu vrstu sigurnosti, pronašao je dosta dobrih stvari i samim tim dao priliku mladim igračima. E, sada kada pomenemo ispadanje od PSG-a, moj stav je da Barcelona još nije naučila šta znači Liga prvaka. Na terenu su izgledali jako dobro, ali ne možeš uvijek očekivati da će se ponoviti preokreti kao protiv Rome, Liverpoola ili Bayerna. I sada si u prvoj utakmici primio četiri gola pored niza odličnih igrača. Liga prvaka je jedno drugo takmičenje. Nije to kao u prvenstvu gdje Barcelona rješava utakmice atraktivnim stilom, ovdje se igra na rezultat i moraš utakmicu spremiti taktički dobro da bi prošao dalje”, kaže Goran Vučević na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Vučević smatra da Barcelona svejedno može spasiti sezonu.

“Pandemija koronavirusa stvorila je probleme brojnim klubovima, pa i ovim velikim kojima je otežavajuća okolnost to što danas nema publike. Svi ti igrači su navikli na pun stadion, na taj pritisak… Ja se iskreno nadam da će Barcelona izaći na kraj s ovim oscilacijama i da će uspjeti spasiti sezonu. Mislim na tabeli da Barcelona ima šest bodova manje u odnosu na Atletico, što je velika i mala prednost, ali ima još dovoljno utakmica do kraja. Sve je moguće.”

Foto: Arhiva

Za novog predsjednika Barcelone je izabran Joan Laporta koji je pomeo konkurenciju.

“Nije to nikakvo iznenađenje. Zna se šta Laportino ime predstavlja u Barceloni i koliko je uspješan. Uostalom, dovoljno je vidjeti s kojim je postotkom ‘pomeo’ ostale kandidate. On zna šta hoće, njegov jedini cilj je da Barceloni vrati sjaj i da osvoji što je moguće više trofeja s naglaskom posebnim na Ligu prvaka.”

Barcelona je platila Pjanića 60 miliona eura i učinila ga ujedno najskupljim bh. fudbalerom ikada, ali…

“Sa svojim znanjem i kvalitetom Pjanić pripada Barceloni. Taj klub ne dovodi napamet igrače, gleda se milion stvari, a naročito to može li se uklopiti u način i stil igre koji gaje dugi niz godina. On je potkovan i lucidan igrač, ali bez obzira na sve to, bilo je od starta za očekivati da će mu biti teško postati standardan. Vidite, Barcelona uvijek teži ka tome da igrače iz svoje škole drži kao prioritet. Iako Koeman mnogo rotira, za sada nije dobio pravu šansu, a situaciju mu je dodatno otežao i Pedri koji je ‘preko noći’ pokupio simpatije svih. Do jučer je taj igrač bio nepoznanica, sada je pun pogodak za Barcelonu. Igrat će Miralem, igrat će se još dosta utakmica, ali da će biti standardan – teško.”

Nije čudo što mediji već špekulišu o eventualnom transferu.

“To je pitanje za Miralema, zavisi šta on želi. Ako je strpljiv i želi ostati dio Barcelonine šanse, čekati priliku – okej, neka ostane. Ali, ukoliko nije zadovoljan trenutnom situacijom, onda je puno bolje da nađe novi klub.”

U posljednje tri godine Vučević je bio dio skautske službe Barcelone. Moguće je, kaže, da se vrati.

“Skautska služba kakvu ima Barcelona jedna je od najboljih. Čine je grupa ljudi koja konstantno prati igrače u gotovo svakoj državi, kreiraju se liste iz kojih proizilaze oni najbolji i onda se oni kao takvi pokušavaju dovesti. Meni je bila čast što sam radio tu u protekle tri godine. Stekao sam jako puno poznanstva, iskustva koje mi daje za pravo da mogu sebe razvijati još više. Moguće je i da se vratim, ali polako… Zbog ove situacije sa koronavirusom je sve nepredvidivo. Ne možeš putovati kao nekada, gledati utakmice”, istakao je ovaj Splićanin.

(Reprezentacija.ba)