Mjesec i jedan dan preostalo je do kvalifikacione utakmice protiv Velsa.

Kada nepredviđeno izgubite jedan meč u kvalifikacijama, kao što smo mi to uradili protiv Kipra, onda je svaki drugi meč eliminatoran, a i historijski,  kako mi to volimo u Bosni i Hercegovini reći.

Protiv Velsa Baždarevićeva najveća Baždarevićeva briga će ponovo biti naš vezni red, odnosno situacija u kojoj većina igrača sredine naše reprezentacije praktično uopšte ne igra za klubove.

Nakon crvenog kartona Muhameda Bešića, ali i povrede Miralema Pjanića situacija se dodatno zakomplicirala.

Anel Hadžić (26) svijetla tačka

Svijetla tačka našeg veznog reda po pitanju forme u ovom trenutku svakako je Anel Hadžić.

Fudbaler koji redovno igra za svoj Sturm Graz protiv Andore je još jednom pokazao da se radi o izuzetno polivalentnom igraču, koji iako zadnji vezni igrač ima dobru tehniku, solidnu brzinu, centaršut i kreaciju igre, kao i odličan šut.

Često neopravdano kritikovan od strane navijača Hadžić je odlično igrao i na poziciji stopera, i to u dvije najteže utakmice u kvalifikacijama, one protiv Velsa u Kardifu i Belgije u Zenici, gdje je naša odbrana izgledala mnogo bolje negoli je to slučaj u posljednjem meču protiv Belgije.

Veća minutaža za Vrančića (26), Medunjanina (30) i Sušića (23)

Mehmedu Baždareviću kao melem na ranu bi došla informacija da Mario Vrančić, Haris Medunjanin ili Tino Sušić imaju veće minutaže u svojim klubovima.

Za Mešu bi vjerovatno najbolje bilo da Vrančić do utakmice protiv Velsa odigra nekoliko mečeva u Bundesligi, te u dobroj takmičarskoj formi, nakon debija protiv Andore, zaigra i protiv Velsa. Vrančić je trkač i puno aktivniji igrač od Medunjanina u defanzivi, tako da bi njegovo prisustvo u dobroj formi puno značilo za našu reprezentaciju.

Haris Medunjanin je igrač u kojega selektor izuzetno vjeruje, ali njegova nešto pasivnija rola protiv Belgije pokazala je da za utakmice u kojima se Zmajevi trebaju aktivno i braniti i napadati Medunajnin i ne može odgovoriti na najvišem nivou, ako u nogama nema klupske utakmice.

Zaboravljeni supertalenat Sanjin Prcić (21)

Pomalo se zaboravilo na Sanjina Prcića čiju cijelu karijeru direktno prati Mehmed Baždarević. Prcić je talentom, tehnikom i fudbalskim znanjem sigurno najbliži Miralemu Pjaniću, ali nakon odlaska iz Sochauxa nije se previše naigrao u Rennesu.

Sada kada je prešao u Torino vjerujemo da bi se našao na Mešinom spisku ako bi do objavljivanja spiska odigrao dvije ili tri utakmice za svoj novi klub.

Baždarević će aktivno pratiti i Tina Sušića koji iako igrač sa dobrom tehnikom i kretanjem i driblingom 1 na 1 koje može povući cijelu ekipu naprijed, vjerovatno neće dobiti značajniju ulogu u reprezentaciji sve dok ne pređe u veći klub i ligu. Sa 23 godine Tino sigurno još uvijek ima mjesta za napredovanje.

Štoperica u Mešinim rukama

Baždarević će do Velsa sigurno pomno, u sekundu, pratiti i uspoređivati minutažu svih njegovih veznih igrača u klubovima.

Hadžić će vjerovatno mijenjati Bešića, a za poziciju drugog ofanzivnijeg veznog igrača uz Miralema Pjanića konkurisaće onaj Zmaj sa najboljom klupskom formom, jer protiv Velsa će se utakmica osim mozgom morati pobijediti i na mišiće.

Za reprezentaciju će puno značiti i ako Izet Hajrović do oktobra u svom novom klubu Eibaru nakupi dva ili tri puna nastupa za reprezentaciju.

Od Velsa smo u ovom trenutku bolji toliko da ih možemo pobijediti samo uz vrhunsku pripremu i organizaciju utakmice.

(Reprezentacija.ba)