Istanbul Basaksehir našeg Edina Višće (30) je kolo prije kraja turske Superlige osigurao prvu poziciju i po prvi put u svojoj historiji osvojio titulu šampiona.

Višća je bio najbolji igrač Basaksehira ove sezone, zabio je 12 golova, dodao 13 asistencija, a turski medijih ovih dana imaju samo riječi hvale o bh. reprezentativcu.

Turski Haberturk piše da je do Edinov transfer u Basaksehir iz Željezničara došao iznenada.

Željo i Istanbul su 7. jula 2011. godine igrali prijateljsku utakmicu u Sloveniji, a tadašnji trener Istanbul Abdullah Avci je bio impresioniran nastupom Višće.

Avci je odmah nakon susreta pozvao bivšeg golmana naše selekcije Kenana Hasagića, koji je tada branio za Basaksehir, da se raspita o Edinu, da bi Željo i Basaksehir u kratkom roku dogovorili transfer vrijedan 400.000 eura.

Spomenuti Haberturk otkriva da jedan od najboljih fudbalera svih vremena Zinedine Zidane fudbalski uzor Edina Višće, a da mu je omiljeni tim u Europi španska Valencia.

Haberturk navodi da je Višća odlaskom sa Zmajevima na SP 2014 ispunio i životni san te je igrao na samom otvorenju Mundijala protiv Argentine.

Edin je za Basaksehir ukupno odigrao 345 mečeva u svim takmičenjima od 2011. godine, postigao je čak 99 golova i asistirao 98 puta.

Bh. reprezentativac je u posljednjih pet sezona u svim takmičenjima je postizao dvocifren broj golova, dok je u zadnjih šest sezona u svim takmičenjima imao dvocifren broj asistencija.

Edin Višća je treći Bosanac koji je osvojio Tursku

(Reprezentacija.ba)