KoÅ¡arkaÅ¡ka reprezentacija Bosne i Hercegovine poÄinje s pripremama za ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini naredne godine, javlja Fena.

Najbolji koÅ¡arkaÅ¡i BiH 29. juna igrat će protiv Francuske u Tuzli, a 2. jula gostuju Belgiji. Okupljanje je poÄelo danas, ali selektor BiH DuÅ¡ko VujoÅ¡ević za ovaj ciklus kvalifikacija neće moći raÄunati na nekoliko koÅ¡arkaÅ¡a.

Naime, VujoÅ¡ević neće moći raÄunati na povrijeÄ‘ene Andriju Stipanovića i Miralema Halilovića i Milana MiloÅ¡evića, dok Emir Sulejmanović boluje zauÅ¡njake, a bolestan je i Sani ÄŒampara.

Nekoliko koÅ¡arkaÅ¡a će zakasniti na okupljanje. Džanan Musa zbog NBA drafta, kao i Ajdin Penava koji takoÄ‘er ima obaveze u SAD-u, Elmedin Kikanović i Amar Gegić joÅ¡ uvijek nastupaju u matiÄnim klubovima u doigravanju, a Nemanji Gordiću je potrebno nekoliko dana odmora zbog naporne sezone.

Okupljanju prisustvuje bh. centar koji nastupa u NBA ligi Jusuf Nurkić, a koji zbog obaveza s ugovorom u SAD-u neće nastupiti u ovom ciklusu kvalifikacija. Ipak, postoji mogućnost da će se ponajbolji bh. košarkaš odazvati selektoru Vujoševiću u nekom od narednih ciklusa.

Upitno je i da li će se Nedim Buza pojaviti na ovom okupljanju.

BiH se u kvalifikacionoj grupi E nalazi na trećem mjestu s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Rusija. Prva je Francuska s maksimalnim uÄinkom od Äetiri pobjede, dok je Belgija zadnja s Äetiri poraza.

(BIH.ba)