U Finskoj je prije dvije sedmice započela nova sezona u Veikkausliigi, najboljoj nogometnoj ligi ove zemlje.

Piše: Almin Goran

Nakon tri odigrana kola prvo ime lige je 20-godišnji napadač naših korijena koji osim finskog posjeduje i bh. državljanstvo. Riječ je o Vahidu Hambi koji od početka 2015. godine nastupa za Inter Turku.

Hambo je u dva od moguća tri nastupa ovosezonske Veikkausliige postigao čak pet golova, od čega danas tri u pobjedi nad Rovaniemijem rezultatom 0:4.

U prethodnom ligaškom meču je postigao dva gola, dok u okviru prvog kola protiv SJK-a nije nastupio.

Tretnutno je najbolji strijelac lige sa 5 postignutih golova, a slijedi ga Orgil sa dva postignuta gola. Njegov tim je prvi na tabeli sa sedam osvojenih bodova. U prosjeku postiže gol svakih 36 minuta.

Osim ligaških golova Hambo je ostvario fantastičan učinak u okviru Kupa Finske gdje je u pet nastupa postigao pet golova.

Jedini meč u kojem je nastupio, a nije postigao gol jeste protiv HIFK-a, no tada je ušao u 65. minuti, a njegov tim je poražen sa visokih 6:0.

Prije dolaska u Inter Hambo je nastupao za seniorske momčadi Klubi 04 i Ilves. Italijanska Sampdoria ga je dovela iz omladinskog pogona HJK-a 2012. godine. U juniorskom timu italijanske momčadi je proveo dvije godine nakon čega se vratio u Finsku.

U Sampdoriu je stigao kao 17-godišnjak i potpisao ugovor na četiri godine, ali je razdoblje u Italiji bilo obilježeno povredama.

Roditelji Vahida Hambe u Finsku su stigli 1994. godine zbog liječenja njegovog oca koji je bio ranjen kao pripadnik Armije BiH.

Prve fudbalske korake napravo je kao petogodišnjak u F.C. Atlantis gdje je igrao do 2010. godine kada prelazi redove u HJK Helsinkija. U dresu HJK-a igrao je do 2012. godine pritom postizavši preko 20 golova po sezoni. Njegove igre nisu mogle ostati nezapažene te kako smo već pomenuli 2012. godine prelazi u Sampdoriju.

Također nastupa i za U-21 reprezentaciju Finske, ali je već ranije isticao kako je njegova želja igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Osim Hambe vrijedi pomenuti i našeg donedavnog U-21 reprezentativca BiH, napadača Bahrudina Atajića koji je prešao u redove SJK-a iz škotskog Celtica.

Atajić je u prvom kolu upravo protiv Inter Turkua postigao gol u remiju svoga tima, 1:1. U naredna dva meča je upisao nastupe ali nije zatresao mrežu.

Ekipa SJK-a je trenutno drugoplasirana momčad sa sedam osvojenih bodova koliko ima i lider Inter.

Zbog odličnog učinka na početku sezone svakako da bi trebalo obratiti pažnju na ova dva pomenuta igrača.

(Reprezentacija.ba)