Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neće igrati protiv Belgije na Bilinom Polju potvrdili su iz FIFA-e.

Iako su iz vrha Fudbalskog saveza BiH preko svojih partnerskih medija objavili kako su na utakmici finala UEFA Superkupa uspješno lobirali da se suspenzija skine, FIFA nije promijenila svoju odluku pa je osim suspenzije stadiona FS BiH kažnjen i sa 30.000 švicarskih franaka.

Apelaciona komisija FIFA-e je odlučila odbiti žalbu koju je Fudbalski savez BiH uputio nakon što je Disciplinska komisija FIFA-e 20. jula suspendovala stadion u Zenici nakon incidenata na meču između BiH i Grčke koji je odigran 9. juna ove godine.

Detalje suspenzije FIFA je pojasnila u ovom dokumentu.

Nažalost ovakva odluka FIFA-e potvrđuje kako Fudbalski savez BiH u kojem se od trenera do direktora biraju ljudi po nalogu političkih stranaka nema više podršku krovne kuće svjetskog fudbala kakvu je imao ranijih godina, što je i logično jer je jedno od temeljnih načela FIFA-e odvajanje politike od sporta.

Nažalost, nijedan drugi stadion u Bosni i Hercegovini ne ispunjava uslove za odigravanje utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pa je moguće da će BiH prvi put nakon postratne 1996. godine i utakmice BiH – Hrvatska u Bolonji jednu svoju domaću utakmicu igrati na gostujućem terenu.

(Reprezentacija.ba)