“Vedo na jednu, svi na drugu stranu” znalo se često čuti od ljudi koji su vodili, radili u ili bili blizu fudbalske reprezentacije BiH.

Ne samo zato što je svojim golom odveo BiH u Brazil, zabio prvi gol za našu zemlju na velikom takmičenju i ko zna koliko njih još, nego zato što je prema svim mlađim saigračima bio kao otac, svim selektorima kao sin, a na terenu motor koji se nikada ne umara kada obuče dres svoje domovine.

Ibiševića već duže vremena ne ide golgeterska serija u njegovom Stuttgartu, a nakon što je golom protiv Kipra otvorio kvalifikacije, još uvijek čekamo njegov novi pogodak u dresu reprezentacije. Ipak i kada ne pogađa, popularni Vedo od krucijalne je važnosti za cijelu ekipu na terenu, zbog njegove motivacije prema drugim igračima, ali i iskustva koje je često od izuzetno velike koristi drugim saigračima.

Njegov profesionalni i ljudski kvalitet po ko zna koji put navijači su nagradili u Beču. Prije utakmice, nakon prvog izlaska na teren Ernst Happel stadiona, svi Zmajevi su pozdravljeni aplauzom, dok je Ibišević dobio posebne ovacije “Vedo, Vedo!”, kojima se zahvalio mahanjem.

I prilkom njegovog ulaska u igru u drugom poluvremenu tribine sa našim navijačima ponovo su proključale i ponovo se zaorilo “Vedo, Vedo”, kao u gladijatorskom koloseumu.

Svima je žao što Ibišević nije iskoristio prilike protiv Andore, ali kako je forma trenutna i prolazna, a klasa i kvalitet vječni, sigurni smo da će popularni “kralj šesnaesterca” već u junu protiv Izraela ponovo zatresti protivničke mreže, te biti jednom od najvećih snaga koje imamo u nastavku borbe za Euro 2016.

Još dugo godina, sama pomisao na centarforski dvojac Džeko – Ibišević, protivnicima neće dati spavati mirno pred utakmice protiv BiH.

(Reprezentacija.ba)