Generalni sekretar NSFBIH o incidentima protiv Grčke

Ne krijući ogorčenje kompletnim scenarijem i epilogom zeničke utakmice, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković za Dnevni Avaz je rekao da sada možemo samo u strepnji čekati presudu Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA). 

– Teško je bilo šta prejudicirati, ali ono što znamo jeste da su na utakmici bili oficir za sigurnost FIFA-e i specijalni bezbjednjak UEFA-e. Dakle, dvije osobe za sigurnost. Bili su zadovoljni poslom koji smo odradili, ali je sve ono što se dešavalo na utakmici i poslije nje, bilo poražavajuće. Šta će oni staviti u izvještaje i kakva će biti kazna, teško je reći. Samo možemo čekati presudu Disciplinske komisije UEFA-e – rekao nam je Baković.

Dio kazne sigurno će se odnositi i na ponašanje navijača. Na snimcima se jasno vidi da su s tribina na teren ubacivani predmeti. S obzirom ne to da je svaki dio Bilinog polja, prema smjernicama UEFA-e, pokriven kamerama, Baković otkriva mogu li se identificirati navijači koji su ih bacali.

– Svakako da mogu. Svaki dio stadiona pokriven je videonadzorom i sve je vidljivo. To je sada predmet analize nadležnih organa, koji mogu identificirati svaku osobu na tribinama – kaže Baković za Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)