Finale Lige Šampiona pod zatvorenim krovom

Juventus i Real Madrid večerašnje finale Lige Šampiona odigraće na Millenimum stadionu u Cardiffu.

Jedan od najvećih stadiona u Velikoj Britaniji (74.500 sjedećih mjesta) izgrađen je 1999. godine za potrebe SP u ragbiju po cijeni od oko 272 miliona KM. Inače je u vlasništvu Velškog ragbi saveza i domaći je stadion velške ragbi reprezentacije.

Poznat je po svom pokretnom krovu za čije je otvaranje ili zatvaranje potrebno 20 minuta. U trenutku izgradnje bio je tek drugi stadion na svijetu sa pokretnim krovom. Zbog sigurnosnih razloga odlučeno je kako će večerašnje finale Lige Šampiona biti prvo finale koje će se igrati pod zatvorenim krovom.

Stadion posjeduje najmodernije infrastrukturne uslove. Svečana loža stadiona ima posebne stolice namijenjene za kraljevsku britansku porodicu koje su nešto udobnije nego li druge. U Velsu je na sportskim događajima zabranjeno piti alkohol, pa VIP lože imaju zavjese koje njihovi posjetioci navlače u trenucima kada unutar njih žele konzumirati alkohol i tako ne prekršiti zakon.

Pored ovog stadiona u Cardiffu postoji i stadion Cardif City FC-a. Oba stadiona su domaćini velškoj fudbalskoj reprezentaciji.

Jedan je od najvećih stadiona u Velikoj Britaniji s kapacitetom od 74.500 sjedećih mjesta.

Kako stadion posjeduje pokretni krov, zbog sigurnosnih razloga odlučeno je da se meč igra na zatvorenom, što će biti prvi takav slučaj u finalima ovog takmičenjima.

(Reprezentacija.ba)