Poput bombe danas je u engleskoj i svjetskoj fudbalskoj javnosti odjeknula vijest da bi Edin Džeko sutra mogao postati novim igračem turskog Fenerbahcea.

Na kraju zimskog prelaznog roka Džeku bi, navodno, Fenerbahce bio spreman platiti oko 15 miliona eura, što je više od dvostruko manji iznos od onog za kojeg je Manchester City doveo kapitena bh. reprezentacije iz Wolfsburga u januaru 2011. godine.

Naš kapiten je za Manchester City postigao neke od najvažnijih golova preko kojih su Građani došli do trofeja u proteklim sezonama, posebno do dva naslova šampiona Engleske, ali nikada u Cityu nije imao ulogu neprikosnovenog prvotimca poput one koju je imao u Wolfsburgu i Teplicama.

Džeko je, zbog velikog broja utakmica koje igra City, po sezonama imao možda i više nastupa nego u ranijim klubovima, ali činjenica je da bi većina navijača u Bosni i Hercegovini volila svog miljenika i prvu zvijezdu naše reprezentacije vidjeti u nekom klubu u kojemu će redovno igrati i naravno tresti mreže.

Nije Džeko Manchester Cityu previše zanimljiv ni marketinški, jer sa sobom donosi podršku od “samo” nekoliko miliona Bosanaca i Hercegovaca, koji su puno manje komercijalno zanimljivi od desetina miliona novih navijača za City koje donose transferi npr. južnoameričkih ili azijskih fudbalera. Biznis zvani moderni fudbal voli “loše dečke”, pa ni Džekin odgoj i uvijek džentlmensko ponašanje. Gledajući sve navedeno, ali i povećanje konkurencije dovođenjem Bonya nije isključeno da bi kapiten Zmajeva na ljeto mogao promijeniti sredinu nakon četiri godine provedene na Etihadu.

Ipak, obzirom da se nalazi u najboljim fudbalskim godinama, neosporna je činjenica da bi Džekin transfer u Fenerbahce bio veliki korak nazad, posebno zbog prosječnog kvaliteta turskog šampionata koji je daleko ispod nivoa kvaliteta Edina Džeke.

Kao i većina navijača u BiH, priželjkujemo Džekin transfer, ali ne po svaku cijenu. Našeg kapitena i najboljeg strijelca Bosne i Hercegovine svih vremena želimo vidjeti u klubu liga petice, u kojem se nećemo pitati da li uopšte igra za prvi tim, nego koliko je golova postigao svaki vikend.

Fenerbahce? Ne, to nije rješenje u ovom trenutku!

(Reprezentacija.ba)