Mjesec dana ostalo je do debija Mehe Kodre na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine kada ćemo dočekati Lihtenštajn u Zenici.

Ni Kodro kao ni Petev ni Hadžibegić neće imati prijateljske utakmice kako bi provjerio igrače, a već je najavio kako će se držati okvira koje su postavili raniji selektori kada su igračka rješenja u pitanju.

Sa posljednjeg spiska Faruka Hadžibegića dva igrača su otišla van Europe u Saudijsku Arabiju – Šehić i Cimirot su Tursku i Belgiju zamijenili adresom u Saudijskoj Arabiji.

“Igrat će najbolji igrači koji su zaslužili bez obzira na to koliko igrali ili ne igrali. I bez obzira u kojoj ligi igraju. Meni ništa ne znači to da li neko igra 15 ili 90 minuta. Neko će sa 15 minuta u klubu igrati, a neko sa 90 neće. Rezultat reprezentacije je najvažnija stvar” poručio je Kodro i ostavio tako otvorena vrata za igrače koji više ne igraju u Europi, među kojima je i Miralem Pjanić za kojeg javnost smatra da u Emiratima igra fudbal ispod nivoa potrebnog za intenzitet europskih kvalifikacija.

Nove klubove u međuvremenu su našli još Tahirović koji je prešao u Ajax, Prevljak u Herthu, Hamulić u Vitesse, Hadžikadunić u HSV… Hadžikadunić nije bio na junskom spisku zbog povrede, a Hamulić je upao sa rezervnog spiska i imao solidnu minutažu. Sa rezervnog spiska klub nema Haris Duljević.

Ako je mjeriti po europskim pretkolima isplivali su Dino Hotić, Goran Karačić, a zbog svog velikog talenta na radaru je i supertalenat Dinama Petar Sučić. Odluči li se Sučić za A reprezentaciju BiH, vjerovatno će kao i mnogi drugi naši igrači Dinama “preko noći” zaboraviti igrati fudbal i dobiti puno manju minutažu.

Nemoguće je ne spomenuti heroja FK Željezničar Dženana Haračića koji je postigao čak tri gola u četiri europska meča Želje ovog ljeta, ali i Nermina Zolotića koji je proglašen za najboljeg igrača prošle sezone u portugalskom Casa Pia (10. u prvenstvu). Deseta u Turskoj je bila Kasimpasa u kojoj je kapiten Haris Hajradinović.

Hoće li Kodro prepisati Farukov spisak? Vjerovatno u velikoj većini.

Spisak Faruka Hadžibegića za junske utakmice:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Siniša Saničanin (Partizan), Adrian Leon Barišić (Osijek), Sead Kolašinac (Marseille), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz)

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Rade Krunić (Milan), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Gojko Cimirot (Standard Liege), Dal Varešanović (FK Sarajevo), Benjamin Tahirović (AS Roma), Miroslav Stevanović (Servette)

Napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Eupen), Kenan Kodro (Fehervar), Nemanja Bilbija (Zrinjski) i Luka Menalo (Dinamo Zagreb).

Prošireni spisak u slučaju povreda ili drugog opravdanog odsustva:

Sanjin Prcić (Strassbourg), Haris Duljević (Hansa Rostock), Jasmin Mešanović (Kišvarda), Said Hamulić (Toulouse), Vladan Danilović (Nacional), Osman Hadžikić (Velež), Josip Ćorluka (Zrinjski), Hrvoje Barišić (Zrinjski), Elvir Duraković (Igman) i Armin Hodžić (Željezničar).

Raspored i tabelu kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte ispod

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16