BiH je veÄeras na Ilidži u susretu trećeg kola grupe H kvalifikacija za Eurobasket ubjedljivo pobijedila Bugarsku sa 88:49 i tako stigla do drugog trijumfa.

Selektor Vedran Bosnić Äestitao je igraÄima na pobjedi i posebno naglasio da je odbrana u veÄeraÅ¡njem duelu bila izuzetno dobra.

“ÄŒestitam mojim momcima na sjajnoj igri i dobroj odbrani. Igrali smo 40 minuta kvalitetnu koÅ¡arku. Cilj je bio odbrana i samo odbrana. Neutralisali smo njihovog glavnog igraÄa i nisu imali protok lopte. Zaustavili smo tranziciju i dominirali u skoku. Ovo nam je bitna pobjeda, jer neki igraÄi nisu imali dovoljno minutaže, ali su veÄeras dobili Å¡ansu i odgovorili na pravi naÄin. Ovo je pobjeda za naÅ¡e navijaÄe i naÅ¡a Äetiri Älana struÄnog Å¡taba koji su pozitivni na koronu. Oni su nas gledali putem TV ekrana i navijali i želim da se Å¡to prije oporave”, kazao je Bosnić nakon susreta na zvaniÄnoj press konferenciji i najavio duel sa Latvijom:

“Važno je da se odmorimo i fokusiramo se za nedjeljni meÄ protiv Latvije. Oni su sjajan tim i veÄeras su pobijedili GrÄku. Imaju dobre igraÄe te nemaju problema poput nekih timova sa igraÄkim kadrom. Znali smo od poÄetka da će ova grupa biti neizvjesna. Latvija godinama igra na prvenstvima i mislim da nije bilo iznenaÄ‘enje Å¡to su savladali GrÄku. Ipak, najvažnije će biti kako ćemo se mi postaviti u tom susretu. VeÄeras smo pokazali timski duh, odliÄnu odbranu i dat ćemo sve od sebe te pokuÅ¡ati doći do pobjede nad Latvijom.”

VeÄeraÅ¡nji duel prokomentarisao je i debitant u naÅ¡em tim John Roberson, koji je postigao 11 poena.

Foto: FIBA

“Dobro smo se pripremili za susret. Imali smo veoma dobre treninge, a tokom meÄa smo radili sve Å¡to smo htjeli. Možemo joÅ¡ bolje i sada ćemo se fokusirati na nedjelju. Ova selekcija ima mnogo talenta. Samo smo nekoliko dana zajedno, a postigli smo skoro 90 poena. Odbrana, hemija i intenzitet koji smo pokazali mnogo toga govori. Ostavili smo ih ispod 50 poena”, rijeÄi su Robersona.

BiH će 29. novembra od 21,00 sati na Ilidži igrati utakmicu Äetvrtog kola grupe H protiv Latvije.

(Reprezentacija.ba)