Philadelphia Union novi tim Harisa Medunjanina

Posljednjeg dana prijelaznog roka, mnoge je šokirala vijest da bh. reprezentativac Haris Medunjanin (31) napušta Maccabi Tel Aviv i odlazi u Sjedinjene Američke Države.

Nedugo nakon Maccabijeve potvrde o razlazu s našim veznjakom, Philadelphia Union je na službenim stranicama objavila da je potpisala dvogodišnji ugovor s Medunjaninom, predstavivši ga kao veliku zvijezdu.

Piše: Admir Vatreš

Dan ranije ovaj klub je angažovao proslavljenog američkog stopera Oguchija Onyewua (34), koji se u ekipi pridružio zvijezdama poput Alejandra Bedoyje (30) i Ilsinha (31).

Dva puta viceprvaci U.S. Open kupa

Ipak, Philadelphia je ekipa koja ne pripada samom vrhu MLS-a i kojoj je ulazak u doigravanje veliki uspjeh.

Prošle godine su ga uspjeli izboriti, završivši kao šestoplasirani tim Istočne konferencije (11-9-14), nakon čega su eliminisani od Toronta.

To im je bio najbolji rezultat još od 2011. godine, kada su došli do konferencijskog polufinala.

Najveći uspjeh ostvari su pak u okviru Lamar Hunt U.S. Open kupa, u kojem su dvije godine zaredom (2014, 2015) osvajali drugo mjesto.

U istim sezonama su dobijali i nagrade za fair-play.

Stari osam godina

Inače, ovaj klub iz Chestera, grada u Pennsylvaniji, osnovan je tek 2008. godine i u svom osmogodišnjem postojanju promijenio je tri trenera.

Od juna 2014. godine predvodi ih mladi stručnjak Jim Curtin (37), legendarni defanzivac Chicago Firea, za koji je u igračkoj karijeri upisao preko 150 nastupa.

Neke od zvijezda koje su nastupale u dresu ovog kluba su Kleberson, Veljko Paunović, Tranquillo Barnetta, Freddy Adu i Sebastien Le Toux, inače najbolji strijelac u klupskoj historiji s 56 pogodaka.

Svoje utakmice igraju na Talen Energy stadionu, kapaciteta 18.500 mjesta, a najveći rivali su im D.C. United i New York Red Bulls.

U vlasništvu su Keystone Sports and Entertainmenta na čelu s Jayom Sugarmanom.

(Reprezentacija.ba)