Prijelazni rok u većini europskih država traje od sredine juna i početka jula do kraja augusta i sredine septembra. Na ljeto se očekuju i transferi nekih od glavnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Anel Ahmedhodžić

O transferu Anela Ahmedhodžića se uveliko piše, kako u BiH, tako i u Engleskoj, Švedskoj i Italiji. Posebno je ta tema aktuelna nakon što je Sheffield United ispao iz Premiershipa i izgledno je da će Anel napustiti ovaj tim.

Za njega su zainteresovani neki klubovi u Serie A, ponajviše Napoli i Atalanta. Anelova tržina vrijednost na portalu Transfermarkt je 18 miliona eura.

U slučaju prodaje po toj cijeni, Sheffield će napraviti jako dobru zaradu. Ahmedhodžić je stigao na ljeto 2022. godine iz Malmoa za 4.5 miliona eura, te bi tako mogli zaraditi 13.5 miliona eura na transferu Anela što je sjajan posao, pogotovo jer je bio jedan od glavnih igrača u promociji Sheffielda iz Championshipa pretprošle sezone.

Ahmedhodžić je ove sezone odigrao 31 utakmicu i postigao je dva gola.

Ermedin Demirović

Demirović je možda imao i najbolju sezonu od svih aktuelnih Zmajeva. Odigrao je sjajno za Augsburg, a Nijemci sve više pišu o njegovom transferu. Pominje se čak i Bayern, ali je odlazak u Eintracht Frankfurt čini se najizglednija opcija.

Napadač trenutno ima vrijednost od 28 miliona eura. U Augsburg je stigao iz Freiburga na ljeto 2022. kao slobodan igrač, te bi tako Augsburg u slučaju transfera napravio ogromnu zaradu.

Demirović je postigao 15 golova ove sezone na 33 nastupa, a dodao je i devet asistencija.

Amar Dedić

I Amar Dedić je blizu promjene sredine. Ranije se pisalo o interesovanju Brightona, Juventusa, Rome, Atletico Madrida, a posljednji natpisi iz Italije kažu da će Inter krenuti po Dedića u slučaju odlaska Dumfriesa.

Vrijednost Dedića je 20 miliona eura, a Salzburg bi zaradio sjajne novce pogotovo jer je desni bek produkt njihove akademije.

U ovoj sezoni je odigrao 31 utakmicu, postigao je pet golova i dodao pet asistencija.

Jusuf Gazibegović

Sturm i Jusuf Gazibegović su na pragu titule prvaka Austrije i desni bek reprezentacije BiH je skrenuo pažnju na sebe.

Na zimu je Dinamo pokušao dovesti Gazibegovića, a direktor Sturma je nekoliko puta potvrdio da ima dosta interesovanja za Jusufa, a spominjao se i HSV.

Njegova vrijednost je 4 miliona eura. Gazibegović je prošao akademiju Salzburga, a u Sturm je stigao besplatno 2020. godine iz Lieferinga, drugog tima Salzburga.

Razvoj talenata definitivna je smjernica i za naše klubove, a i državu u kom smjeru treba usmjeriti podršku. Zar ne?

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16