Zmajevi sada odlučuju sami o svojoj sudbini

Nakon četiri kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji Bosna i Hercegovina nalazi se na trećoj poziciji grupe H sa sedam osvojenih bodova. Pet manje od Belgije i tri manje od Grčke.

Uz realno očekivane pobjede protiv Estonije i Kipra, poraz protiv Belgije u gostima, Zmajevi su osvojili vrlo vrijedan bod protiv Grčke u Pireju. Iako ostaje žal za pobjedom protiv Grčke koju smo zalaganjem i taktički potpuno razbili, realni rezime 2016. godine je da su svi zacrtani ciljevi naše reprezentacije ispunjeni.

Grčka kao naš glavni konkurent za drugu poziciju do kraja kvalifikacija ima dvije utakmice protiv Belgije, gostovanje Bosni i Hercegovini i Kipru, te domaću utakmicu protiv Estonije i Gibraltara. S druge strane Bosna i Hercegovina ima dvije utakmice protiv Gibraltara, dočekuje Grčku i Belgiju, te gostuje Estoniji i Kipru.

Takav raspored, ukoliko se nastave ispunjavati ciljevi, našoj reprezentaciji praktično omogućava realan plasman u baraž, možda kako najavljuje Baždarević čak i borbu za prvo mjesto. Uglavnom, odlučivat ćemo o svojoj sudbini.

miralem-pjanic-reprezentacija-bih-bosna-3

Nakon četiri kola kvalifikacija najviše hvale vrijedni su pristup i zalaganje koje Zmajevi pokazuju, a za koje su najčešće bili kritikovani. Osim utakmice u Grčkoj u kojoj smo igrali uistinu fanatično i uz puno zalaganje i koncentraciju tokom jako iscrpljujućih 90 minuta, treba ponovo nahvaliti i odličan duel protiv Kipra, koji smo slomili upornošću. Kipar je dobra ekipa i nemojte se iznenaditi ako u ovim kvalifikacijama svojim protivnicima naprave više problema od Grčke.

elmir-pilav-mehmed-mesa-bazdarevic-reprezentacija-bih-bosna

Nije sinoć bilo lako biti selektor reprezentacije BiH. Taktički i borbom smo potpuno dominirali, ali bez završnice kakvu bi morali imati klasni igrači poput Džeke, Ibiševića i Pjanića. Pored šanse 1 na 1 koju je imao Mitroglu kojem se slučajno odbila lopta neposredno pred Begovićev gol, Grci su nam još dva puta šutirali nesmetano sa distance i jedan takav šut završio je u mreži Begovića. Možda bi sa ovim iskustvom Baždarević jednog napadača ranije zamijenio centralnim veznim igračem koji bi blokirao takve pokušaje, ali sve su to sada samo hipotetska nagađanja. Ne treba zaboraviti ni da nam je promijenila planove povreda sinoć odličnog Emira Spahića.

screenshot_1

Uz dužno poštovanje prema Edinu Džeki kojeg potpisnik ovih redova poštuje kao najveću državnu instituciju, naš kapiten koji iza sebe u karijeri ima igranje u tri najveće lige na svijetu, te iskustvo odrastanja i igranja u “bosanskoj džungli”, baš kao i svi drugi naši igrači nikada ne smiju sebi dopustiti da tako naivno budu isprovocirani – bez obzira u kakvu ih situaciju doveli protivnici.

Mi moramo biti ekipa koja će osim svojom igrom, i temperamentom i ponašanjem biti noćna mora protivnicima, ali skinuti šorc, pogoditi žvakaćom gumom ili šamarati protivnika neposredno pred očima sudaca je glupost na nivou reakcija djece od sedam godina.

Da bismo postali velika reprezentacija, ne smijemo biti stidljivi i moramo početi uzimati od protivnika, kada nam to sam ponudi, i više od onog što smo planirali, jer nema ljepše reakcije na provokaciju nego pobijediti protivnika.

reprezentacija-bih-bosna-zmajevi

Ali kako bilo šta zamjeriti Edinu Džeki koji je za Bosnu i Hercegovinu do sada zabio 49 golova, našim navijačima u proteklih gotovo deset godina donio samo i isključivo osjećaje sreće i ponosa, a cijelom svijetu nastupima u Wolfsburgu, Man. Cityu i Romi pokazao da Bosna i Hercegovina može ponuditi kvalitet dostojan svjetskog vrha.

Naša reprezentacija 2016. godinu može gledati kao uspješnu, prvenstveno zbog pristupa igri koji pokazujemo, bodovnog stanja, ali i novih igrača koji su se uspješno priključili timu poput Mate Jajala. U 2017. godini se nadamo nastavku napretka naše reprezentacije, povratku Muhameda Bešića i dobrim kontinuiranim klupskim nastupima potencijalnih reprezentativaca koji bi tako Baždareviću olakšali posao.

Nastave li sa ovakvim pristupom igri Zmajevi se objektivno mogu nadati željenom rezultatu.

(Reprezentacija.ba)