Izdvojili smo deset zanimljivosti koje trebate znati o utakmici između Bosne i Hercegovine i Kipra koja se igra večeras od 20,45 sati na zeničkom Bilinom Polju.

SPAHIĆ PRVI STRIJELAC EKIPE

U utakmicu sa Kiprom ulazimo sa pet postignutih golova u prva dva kola kvalifikacija. Prvi strijelac ekipe je Emir Spahić sa dva gola, a slijede ga sa po jednim Džeko, Ibišević i Medunjanin.

ČETIRI IGRAČA PRED SUSPENZIJOM

Dobiju li Vranješ, Lulić, Kolašinac i Jajalo žute kartone protiv Kipra, nećemo ih gledati u narednoj utakmici protiv Grčke zbog ranijih žutih kartona. Posebno je šteta što je Sead Kolašinac dobio žuti karton potpuno nepotrebno, zbog rasprave oko već završene sudijske odluke na utakmici protiv Belgije.

KIPAR NADIGRAO GRČKU, ALI IZGUBIO

Kipar koji u ovim kvalifikacijama nije tako loša ekipa kako se to čini. Prvo su izgubili od Belgije sa 0:3, a onda od Grčke sa 2:0. Protiv Grčke su primili dva jeftina gola, ali su nakon toga možda bili i bolji protivnik na terenu. Statistika govori da su imali više šuteva na gol, a činjenica da je grčki selektor na kraju utakmice uvodio dodatnog stopera najbolje govori da se Kipar ne smije potcijeniti.

PJANIĆ KOŠTA KAO ČETIRI REPREZENTACIJE KIPRA

Naša reprezentacija na tržištu ukupno vrijedi 107,85 miliona eura, a Kipar 10,65 miliona eura. Sam Edin Džeko ili Asmir Begović skuplji su od cijele reprezentacije Kipra, a recimo Miralem Pjanić sa tržišnom vrijednošću od 38 miliona eura vrijedi gotovo kao četiri reprezentacije Kipra.

EDIN DŽEKO DRUGI NA VJEČNOJ LISTI

Naš kapiten Edin Džeko sa 20 golova drugi je strijelac svih vremena kvalifikacij za Svjetsko prvenstvo sa 20 postignutih golova. Ispred njega je samo nekadašnji ukrajinski reprezentativac Andrij Shevchenko sa 26 postignutih golova. Džeko nikada nije krio da je u mladosti navijao za Milan, te da mu je idol bio upravo Ukrajinac.

IBIŠEVIĆ NAJVIŠE PUCAO

Ibišević je do sada pucao ukupno pet puta na protivnički gol i po tome prednjači u ekipi. Edin Džeko četiri puta, a Spahić dva puta. Pjanić, Đurić i Medunjanin su šutirali po jednom.

NI PODCIJENITI NI PRECIJENITI

Selektor Mehmed Baždarević otkrio je kako su on i njegovi pomoćnici tri puta gledali Kipar uživo. Meša smatra da se radi o ekipi koju ne smijemo podcijeniti, ali ni precijeniti. Baždarević je pozvao medije i navijače da podrže reprezentaciju BiH zbog svega dobrog što je učinila do sada za svoju državu.

BEZ DANIJELA MILIĆEVIĆA

Mehmed Baždarević protiv Kipra neće moći računati na Danijela Milićevića. Milićević se povrijedio dan pred utakmicu protiv Belgije, a na kraju je ostao na medicinskim tretmanima u Belgiji gdje igra za Genk. Milićević je do sada igrao samo jednom za BiH, protiv Estonije u prvom kolu kvalifikacija.

SUDIJA IZ ŠPANIJE

Španac Javier Estrada (40) dijeliće pravdu na utakmici BiH – Kipar. U Španiji sudi u prvoj ligi od 2009. godine, a relativno je neiskusan kada su reprezentativne utakmice u pitanju. FIFA-in sudija je od 2013. godine. Voli pokazivati žute kartone, a prosječno čak njih pet po utakmici.

KIPAR ČINE IGRAČI IZ DOMAĆEG PRVENSTVA

Gotovo svi reprezentativci Kipra igraju na Kipru, izuzev pojedinaca iz Belgije (Standard Liege) i Holandije (RODA JC), te igrača iz trećeligaša Engleske i omladinskih timova Juventusa. Desna krila Georgios Efrem iz APOEL-a i Dimitris Christofi iz Omonie, te stoper Konstantinos Laifis iz Standarda prve su zvijezde tima. Kapiten ekipe je 35-godišnji Konstantinos Charalampidis iz AEK Larnaca.

(Reprezentacija.ba)