Kipar neugodan protivnik

Reprezentacije Bosne i Hercegovine i Kipra će sutra (10. oktobar) sa početkom u 20,45 sati u Zenici igrati susret trećeg kola grupe H kvalifikacija za SP.

Ovo će biti treći međusobni duel ove dvije selekcije, s obzirom da je bh. tim u kvalifikacijama za Euro 2016. godine imao Kipar za protivnika u grupi B.

Naša reprezentacija je kvalifikacije za Euro 2016 otvorila domaćim susretom protiv Kipra u Zenici 9. septembra 2014. godine i doživjela šokantan poraz od 1:2.

Vedad Ibišević je doveo BiH u vodstvo od 1:0, da bi Kipar golovima Christofija stigao do jedne od najvećih pobjeda u svojoj historiji. Pjanić je uz to promašio penal u 89. minuti utakmice.

– Nakon vodstva trebao sam moći otići na kafu, a da igrači sami završe ovaj susret i pobijede. – rekao je poslije utakmice rezignirani Safet Sušić.

Ipak, u revanš meču koji je odlučivao o putniku u baraž, Bosna i Hercegovina je 13. oktobra 2015. godine u Nikoziji slavila rezultatom 3:2.

Dvostruki strijelac za našu reprezentaciju bio je Haris Medunjanin, dok je Milan Đurić postigao jedan gol.

Za Kiprane su pogađali Charalambides i Mytidis. Protivnik se pokazao kao okretna ekipa, samim tim vrlo opasna za naše trome vezni red i zadnju liniju.

Kipar je namučio i druge protivnike. Belgija i Grčka teško su ih savladale, a uspjeli su savladati Izrael u Haifi.

(Reprezentacija.ba)