Donosimo najvažnije stvari koje morate znati o utakmici BiH – Mađarska koja se igra večeras na stadionu Bilino Polje u Zenici.

FIFA rang lista:

BiH je trenutno 75. na FIFA listi, a Mađarska zauzima 32. mjesto.

Igrači u ligama petice:

BiH ima pet igrača u ligama petice (Sead Kolašinac, Ermedin Demirović, Haris Tabaković, Armin Gigović, Nikola Vasilj). Mađarska ima tri igrača u pet najjačih liga na svijetu (Willi Orban, Dominik Szoboszlai, András Schäfer).

Međusobni susreti:

Selekcije BiH i Mađarske su se do sada sastale pet puta. Mađarska je slavila dva puta, a tri meča su završena remijem. Dvije utakmice su bile prijateljske, dvije u okviru kvalifikacija za Euro, te jedan meč iz Lige Nacija iz prošlog mjeseca. Mađari su postigli šest, a BiH tri gola.

Glavni sudija:

Utakmicu u Zenici sudit će Anthony Taylor (45) iz Engleske. Taylor je FIFA sudija od 2013. godine.

Sedmi meč za Barbareza:

Bit će ovo šesta utakmica na klupi Sergeja Barbareza. U prijateljskim mečevima je poražen od Engleske i Italije, a u Ligi Nacija od Nizozemske i Njemačke. Sa Mađarima je remizirao u Ligi Nacija.

Selektor Mađarske na klupi od 2018. godine:

S druge strane Marco Rossi je mnogo duže na klupi reprezentacije. Na ljeto 2018. godine je postao selektor Mađarske. Ostvario je učinak od 33 pobjede, 16 remija i 20 poraza.

Izostanci:

Sergej Barbarez večeras ne može računati na povrijeđene Amara Dedića i Ifeta Đakovca, te na suspendovane Ermedina Demirovića i Adrian Leon Barišića. Selektor Mađarske Marco Rossi neće na raspolaganju imati Martona Dardaia koji je igrao prije tri dana protiv Nizozemske. Zbog povreda nije mogao pozvati Loic Negoa, Miloša Kerkeza i Krisztofera Horvatha.

Vrijednost ekipa:

Mađarska je skuplja od BiH. Mađari prema Transfermarktu vrijede 133 miliona eura, dok je vrijednost BiH 82 miliona eura. Najskuplji igrač Mađarske je Dominik Szoboszlai sa 75 miliona eura.

Značaj trećeg mjesta:

Iz Lige Nacija u baraž za SP idu četiri najbolje selekcije u konačnom plasmanu, a koje nisu kroz kvalifkacije izborile Mundijal ili baraž. Šta to znači u praksi? Ako BiH završi treća u Ligi Nacija, igrali bi baraž za ostanak u Ligi Nacija protiv jedne drugoplasirane reprezentacije iz Divizije B. Trećim mjestom u Diviziji A Lige Nacija naš tim bi bio među 20 reprezentacija i imao bi dobre šanse za baraž. Ukoliko bi pobijedili u baražu za ostanak u Ligi Nacija (ako budemo treći) završili bi među 16 najboljih reprezentacija Lige Nacija i tada bi 99% igrali baraž za Svjetsko prvenstvo. Prema nekom predviđanju, pobjeda protiv Mađarske će biti dovoljna za treće mjesto.

TV prijenosi:

Susret će u BiH prenositi BHRT 1, a prema raspoloživim podacima putem satelitskih i internet platformi diljem svijeta će utakmicu prenositi više od 20 kanala.

Mađari blagi favorit:

Mađari su blagi favoriti. Kladionica BetOle na dan utakmice nudi kvotu 2.20 na pobjedu Mađarske. Ostale kvote s ovog duela možete pogledati ovdje.

Utakmica se igra od 20:45 sati.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16