Pred Sergeja Barbareza i njegov tim još uvijek se kao glavni cilj i zadatak stavlja plasman na EURO 2028, odnosno stabilizacija i osnaživanje ekipe do kvalifikacija za ovo takmičenje.

Dugoročni cilj ostaje takav kakav jeste, no kratkoročni ciljevi ipak kao da su se malo promijenili u glavama svih nas. I to nakon što je FIFA odlučila da bi i treće mjesto u Ligi Nacija moglo voditi u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Krivac za takvu promjenu razmišljanja osim nove odluke FIFA-e su svakako i pozitivne strane koje su pokazali Zmajevi u posljednjim mečevima. Ukratko, reprezentacija izgleda ozbiljnije i stabilnije nego li u posljednje dvije godine. Ono možda još važnije – novi igrači poput Tahirovića, Gigovića, Huseinbašića, Bašića čini se da u jednom meču naprave više sprintova i duela nego li Pjanić i njegova generacija za cijele kvalifikacije.

Ipak, reprezentacija Bosne i Hercegovine još uvijek je daleko od stabilne ekipe kakvu želi Barbarez, ali kakvu želi i cjelokupna javnost. Sa druge strane igrači mađarske igraju u većim i boljim klubovima, za razliku od nas nemaju druogligaške igrače u prvih 11. A uz sve to imaju i veću minutažu.

Baš zato bi bilo suludo najaviti pobjedu kao cilj protiv Mađarske. Ali, svi koji volimo reprezentaciju BiH smijemo barem maštati na glas i ostaviti mali prostor za optimizam.

“Dnevna forma pobjeđuje kvalitet” ponavlja Barbarez.

Za sada biće najvažnije u manje od 48 sati između Njemačke i Mađarske osvježiti ekipu kako bi bila spremna za novi težak test protiv izuzetno organizovane i kvalitetne Mađarske. Mađarske koja je u posljednjem kolu remizirala sa Nizozemskom kući 1:1.

Uz sav optimizam – još jedan korak naprijed prema stabilizaciji ekipe bio bi osnovni cilj za utakmicu protiv Mađarske. Protiv Njemačke smo ga definitivno napravili.

BiH – Mađarska, ponedjeljak 20,45 sati, Bilino Polje, Zenica.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16