Selektor Sergej Barbarez objavio je spisak igrača za utakmice sa Njemačkom i Mađarskom, a potom je odgovarao na pitanja novinara.

Barbarez se u uvodu zahvalio medijima na praćenju i pročitao spisak igrača. Prvo pitanje odnosilo se na o nepozivanju Dennisa Hadžikadunića i drugih igrača.

“To će zavisiti od njih. Nećemo trpiti neke stvari što se tiče terena i izvan terena. Sa Dennisom kompletan stručni štab nije zadovoljan. Onda dolaze neke stvari koje neću tripiti, te izjave majke, oca, brata, sestre, cure, menadžera, toga više neće biti. Na te stvari igrači moraju utjecati, to više neće dolaziti u obzir. Sigurno da ima 90% samo s terenom veze, nismo bili zadovoljni sa Dennisom, sa radom, to su stvari koje potežu o kojima mi razmišljamo i čitav staf ima isto mišljenje. Jednoglasna odluka o svemu, nije ovo odluza za ili protiv nekoga, ovo je odluka za reprezentaciju.”

Da li ste prije stegovnih mjera pristupili kao psiholog ovim igračima ili ste naprosto donijeli mjere kako bi bili primjer za druge?

“Ovo nije rigorozna mjera. Ovo je normalna mjera kad s nekim nisi zadovoljan. Ovo nije smak svijeta. 23 igrača su na spisku i oni zaslužuju da budu u ovom sastavu. Ništa se ne radi pojedinačno i lično. Sa svima pričamo komuniciramo, tražimo reakcije od njih. Haris Hajradinović se jedini udostojio da nazove i ispriča svoju priču. Samo razgovorom možemo napredovati.”

View this post on Instagram

A post shared by Reprezentacija.ba (@reprezentacija.ba)

Jeste li zadovoljni formom igrača?

“Trenutna forma, ja sam vrlo zadovoljan. Imamo Benjamina koji jedino ne igra i sad je Tabaković promijenio klub i sistem, malo su u krizi, nije igrao jučer nikako. Dario još nije standardan i to ima veze s njegovim prelaskom. Ostali su svi standardni i svi dobijaju minutažu, kucam u drvo stalno.”

Šta je sa Varešanovićem, Krunićem, Pirićem?

“Naše je pravo da izaberemo 23 igrača koja će ovdje biti. Smatramo da su oni sad u prednosti i to je sve. Nikakvih ličnih stvari, da ja nekoga više volim ili ne. Ovo je najbolje što sad imamo.”

Šta očekivati od utakmica sa Njemačkom i Mađarskom?

“Nedavno sam čuo od nekih stručnih eksperata na televiziji kao shvatamo protiv koga igramo, ali vrijeme je da nekog pobijedimo. To me vrijeđa, imam problema s tim, vi i mi hajmo postati realni, gledati na stvari kakve jesu. Gledajte naše treninge, utakmice i gledajte protivnika. Nijednu utakmicu nećemo otići da lažemo pobijedit će nas neko 5:0, mi smo u Holandiji do 89. minute bili u igri.Ubacimo drugog napadača, riziko, primimo dva gola, nas ta dva gola u stafu ne interesuju. Samo uz zajednički rad, mnogo sreće i pokušat ćemo nešto. Obećavati nismo u stanju.”

Imate li kostur ekipe, posebno u veznom redu?

“Ja bih volio da imam 11 kao Ancelotti, on dan pred utakmicu ima sastav. Ovo je naša treća zvanična utakmica, trebaju godine da se nešto napravi. Mi smo u fazi pronalaženja ekipe, imamo zadatak da te momke dovedemo na neki nivo. Ja ću se boriti za igrače koji će u budućnosti biti tu. Gigović je pred prošle utakmice trenirao sve, falilo mu je utakmica i to se vidjelo u Nizozemskoj. Sad igra i druga je priča. Kod Benje nije tako i Dario malo kaska. Ostalim sam zadovoljan formom, stoji mi na duši radi Barišića. On je bio zakucan kod mene da će igrati i tako sam ga vidio i povrijedi se pred junski termin. Na početku sezone nam se nije svidio kao što je bio na kraju prošle. Zato je bio na pretpozivu, on je bio ljut, ali i treba biti ljut rekao sam mu. I promijenio je formu, odradio dobro treninge.”

Šta bi vas zadovoljilo iz ove dvije utakmice?

“Sljedeći korak bi bio da nastavimo ovaj put. Da dobijemo na stabilnosti, neko usavršavanje ekipe, pronalaženje tima da se tu malo učvrstimo da nema nekih rokada, promjena, sad je situacija zadovoljavajuća što se tiče minuta igranja. Sigurno da i igrači kad pričam s njima vide situaciju kakva jeste. Osjećaj poniznosti, kad pripadaš negdje, da si sretan i ponosan što si ovdje, toga nam je falilo. Zato radimo na tim stvarima, ta energija, emocija, nju moramo usavršavati. To je baza svega. Na to dolazi kvalitet, nada i rad.

Evo Njemačka, oni su pred ovo europsko dva puta ispali u grupama, sad su ispali u 1/4 finalu na svom turniru i kod njih je fantastična atmosfera. Mi smo izvor emocija, balkan. Treba te emocije usmjerit, treba ih dovesti na momenat. Mi to često govorimo, prije smo tražili da nam pošalju dva dana poziv prije da što prije dođemo. I ja igračima dajem tu opciju, da mogu raditi s nama dan ranije. Sva vrata su im otvorena.”

Liga Nacija nije samo za uigravanje, to je prilika za baraž?

“Ne bih bio ozbiljan da poričem neke stvari. To što mi imamo interno ne služi da pričam javno. Mi znamo računicu. To je taj momenat gdje mi moramo biti realni. Budimo realni i recimo šta je Mađarska za nas u ovom momentu. Po papiru su i svemu bolji od nas, to je činjenica. Odigrali smo kako smo odigrali, mi se nadamo i želimo i bez toga ne ide. Zato volimo fudbal, dnevna forma pobjeđuje svaki kvalitet. Da ne vjerujemo u ove momke ne bi bili tu, ovo nije probno vrijeme, odgovaramo za stvari na terenu. Plan je od četiri godine, imamo šta je krajnji plan. Naravno u našem dogovoru želimo da mart imamo tim i reprezentaciju koja će svakome biti težak protivnik.”

Hashtag Dream big, dream BiH?

“Jednostavno, to je bila moja ideja. Da vizuelno nešto ponudimo. Dosta reprezentacija ima svoj slogan, došli smo do toga da želimo da imamo slogan, da spajamo neku priču i da ta priča bude realna.”

Plan?

“Do ponedjeljka do 16:00 svi igrači moraju biti. Na zadnja dva okupljanja mi se nije svidjelo. Jedna minuta ako neko zakasni neće biti na tom okupljanju. Znamo šta je reprezentacija, pripreme su u Sarajevu, Zenica ne zadovoljama našim uslovima, smještana terena, zadnji trening će biti u Sarajevu, nećemo ići, nisam za vožnju.

Kad mi dođete u kamp morate imati osmijeg, morate imati tu energiju, od toga polazimo za to se bortimo. Sve traje, kad bi sada Edina, Seju i Bičakčića sklonili, Demirović ima najviše utakmica 28. Čitavu ekipu kad složimo Edin ima više utakmica od njih.”

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Martin Zlomislić (Antalyaspor), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Sead Kolašinac (Atalanta), Nikola Katić (Zurich), Jusuf Gazibegović (Sturm), Amar Dedić (Salzburg), Nihad Mujakić (Partizan), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunshweig), Adrian Barišić (Basel), Stjepan Radeljić (Rijeka)

Vezni red:

Haris Hajradinović (Kasimpasa), Benjamin Tahirović (Ajax), Ivan Bašić (Orenburg), Dario Šarić (Palermo), Denis Huseinbašić (Koln), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Kiel), Ifet Đakovac (TSC), Esmir Bajraktarević (New England Revolutions)

Napad:

Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Stuttgart), Haris Tabaković (Hoffenheim)

Bosna i Hercegovina 11. oktobra dočekuje Njemačku, a tri dana poslije Mađarsku. Oba meča igraju se na Bilinom polju u Zenici.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16