Benjamin Tahirović (21) vratio se u prvi tim Ajaxa i konkurisat će za sutrašnji meč protiv Fortune iz Sittarda.

Ajax i Fortuna od 20,00 sati igraju zaostali duel trećeg kola nizozemskog šampionata, a trener tekipe iz Amsterdama Francesco Farioli potvrdio je na press konferenciji da je Benjamina vratio u prvi tim.

Owen Wijndal i Benjamin Tahirović se vraćaju u prvi tim. Ovo je početak novog poglavlja za oba igrača. Više sam nego sretan što su se vratili jer su obojica igrači koji mogu nešto dodati ekipi.“, rekao je talijanski trener.

Inače, Farioli je na startu sezone odlučio da Tahirovića i još tri igrača prebaci u mladi tim Ajaxa. Bilo je to iznenađenje jer je Tahirović bio standardan.

“Teške su to odluke, jer su igrači dali sve u proteklom periodu. Ali morate donijeti takvu odluku, ja sam za to odgovoran. Moram da postavim granicu. Ovo su najteže odluke za trenera. Odabir je bio prevelik, ne možemo igrati trinaest protiv trinaest. Morali smo smanjiti ekipu“, govorio je Farioli u augustu.

Tahirović je trenirao sa mladim timom, mnogo se pričalo o njegovom odlasku u drugi klub, ali je na kraju Ajax odbio sve ponude. Sada je jasno zašto – dobit će ponovo šansu u prvoj ekipi.

Benjamin je ranije prijavljen i za utakmice u Europa Ligi.

Podsjetimo, Tahirović je odigrao obje utakmice za Zmajeve u Ligi Nacija protiv Nizozemske i Mađarske. Protiv Nizozemaca je nastupio u startnoj postavi, dok je protiv Mađarske dobio šansu u nastavku.

Selektor Barbarez je nakon Mađarske jasno poručio da stoji iza Tahirovića, ali i Armina Gigovića iz Kiela koje vidi kao vođe reprezentacije u narednih 10 godina. Obojica nisu imali minutažu na startu sezone u svojim timovima.

“U tom zadnjem redu se još tražimo. Vodit ćemo računa o igračima koliko i kako igraju, vrlo važna stavka. Zato smo morali mijenjati, zato sam preuzeo odgovornost za Benjamina i Armina da igraju jer su to momci koji zaslužuju šansu i bit će podržani dok sam ja ovdje.

Vodit ću puno računa ko koliko igra i u kakvoj je formi. Na primjer, Gigović i Beni (Tahirović) kad su ušli vidi se da fali toga, vidi se da znaju odigrati, Beni je to htio malo više. Kad izađete iz jedne utakmice u Nizozemskoj gdje dosta toga u srednjem redu nije štimalo, a puno smo trčali, onda imate malo bojaznosti.”

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16