Mađarska i BiH su sinoć odigrali 0:0 i podijelili po bod u drugom kolu Lige Nacija. Nakon utakmice održana je press konferencija, a pred novinare je stao selektor Sergej Barbarez (52).

Pitanje novinara: Komentar utakmice, jeste li očekivali ovakve Mađare?

“Sigurno utakmica koja je imala drugi karakter u odnosu na Nizozemsku. Druge vrijednosti su bile u prvom planu. Tranzicija po izgubljenoj lopti je bila vrlo važna, mijenjanje strana, mijenjanje srednjeg reda gdje su momci u prvih 60 minuta sigurno odradili lavovski posao i ogroman kapacitet istrčali. I ovi igrači što su ušli su nastavili dalje, njih šestorica u srednjem redu su odradili super. Malo nisam zadovoljan tehničkim stvarima u sredini terena jer stvarno smo vidjeli da imamo šansu prema naprijed. Sa dva pasa smo mogli doći u opasnu zonu, bilo je par situacija, neke polukontre, bilo je par šuteva, falilo je malo hrabrosti, ali i to će doći. To je taj put koji ide stepenicu po stepenicu i nadamo se da će biti bolje. Isto tako zadnji red je odigrao vrlo dobro i važnu utakmicu. Iako su dvojica stopera imali žute kartone i to je velika odgovornost od njih, odraditi posao do kraja požrtvovano. Na kraju krajeva Nikola je imao dvije odlične odbrane, ali zato trebamo golmana i vjerujemo u njega.”

Pitanje: Vidite li sad nekih 11 koji su sigurni i možemo li očekivati u budućnosti više prema naprijed?

“Išli smo da pobijedimo sigurno. To sad kažem, to ne govorim rado prije utakmice, ima tu taktičkih stvari. U tom zadnjem redu se još tražimo. Vodit ćemo računa o igračima koliko i kako igraju, vrlo važna stavka. Zato smo morali mijenjati, zato sam preuzeo odgovornost za Benjamina i Armina da igraju jer su to momci koji zaslužuju šansu i bit će podržani dok sam ja ovdje. Vodit ću puno računa ko koliko igra i u kakvoj je formi. Na primjer, Gigović i Beni (Tahirović) kad su ušli vidi se da fali toga, vidi se da znaju odigrati, Beni je to htio malo više. Kad izađete iz jedne utakmice u Holandiji gdje dosta toga u srednjem redu nije štimalo, a puno smo trčali, onda imate malo bojaznosti. Prvo gledate da stojite mirno i sigurno da imate sve pod kontrolom, da uđemo u utakmicu pozitivni. Ideja je bila sigurnost first i onda iz nekog drugog plana napasti, par stvari je bilo dobrih, ali ne do kraja.”

Pitanje: Da li vi vidite susret sa Mađarskom u oktovru kao najvažniju utakmica kvalifikacija za Svjetsko, to treće mjesto je najrealnija šansa za SP jer je kroz grupe teško?

“Bio bih loš trener kada bih razmišljao o tome da igramo na nulu, možda smo u 80. minuti rekli idemo sačuvati ovo što imamo u rukama. Vidjeli smo isto izmjenom malog Esmira da je isto bila ideja iz kontre pokušati, njegovom idejom i lucidnosti i imao je čak možda tu jednu polušansu glavom. Rekao mi je da nikada nije postigao gol glavom, rekao sam mu da ćemo vježbati na narednom okupljanju. Sami vidite da pazimo na njega, dosta ljudi je tražilo da on igra, za nas je jasno bilo da će ući u drugom poluvremenu. Moramo ga čuvati, ništa nema prebrzo.”

Pitanje: Hoćete li biti prepoznatljivi u tome da istrajavate svoje ideje i ne slušate javnost?

“Budite sigurni da ću biti taj koji će svoju ideju braniti dok god sjedim ovdje ili na klupi. Ja bar mislim da mijenjanje golmana nije dobro iako sa Kenanom imamo dobrog drugog golmana. Ja njih gledamo 50-50, to je dio ekipe gdje ja nemamo problema. Odlučili smo se za Nikolu i to idemo do kraja. Dosta smo pričali u ova tri dana, nekako da ispravimo neke stvari. S te strane stojimo, vjerujemo i stojim iza svojih stvari.”

Pitanje: Pet ili četiri nazad?

“Opet dolazimo na ono gdje smo i šta smo i šta smijemo i kolika je hrabrost nešto odigrati. Ja bih sutra odigrao da imam još dva dobra krila, ja bih sutra igrao sa tri špica bez ikakvih problema. Ovako smo pet, to je bila neka ideja sa 5-4-1 na 5-3-2 sa dva klasična špica koji su Holandiji dali gol, danas je bilo malo teže. Radit ćemo na tome, imamo još nekih ideja, nekih razgovora, a možda se pojavi još nešto u budućnosti. Budite spremni na iznenađenja.”

Pitanje: Gazibegović i Dedić, je li dogovoreno da će mijenjati strane prije utakmice ili ste se odlučili za vrijeme utakmice?

“To smo na poluvremenu dogovorili. Nismo bili zadovoljni sa Dedom na ovoj strani, malo nam kaska, nekako očekujemo puno toga, on to zna sam jer nije to to što on zna igrati, pogotovo ofanzivni dio. On je sigurno u tom dijelu jedan na jedan malo jači od Gazija koji je svoj defanzivni zadatak odigrao odlično. Moja ideja je bila da ga gurnemo na lijevu stranu, jedan na jedan i ulaženje u sredinu na jaču nogu, zato se ta ideja rodila. Nisu imali problem s tim. Danas sam na poluvremenu rekao zašto ne, pitao sam ih obojicu. Kad igrači igraju na neprirodnim pozicijama važna je komunikacija sa njima, oni su to potvrdili, vidjelo se odmah da je to bio dobar potez. Deda se odmah digao, a Gazi svakako. Totalno drugačija utakmica od njih dvojice nego protiv Holandije.”

Pored selektora, izjave nakon meča dali su reprezentativci.