Vahid Halilhodžić (71) govorio je za Dnevni Avaz i dotakao se aktuelnosti u fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

O utakmicama protiv Nizozemske i Mađarske, ali naravno i o slučaju Anela Ahmedhodžića koji je ponovo odlučio napraviti pauzu od reprezentacije.

– Čitao sam o tom nesporazumu. Šta se tačno događa, meni je teško reći. To je ružno za selekciju, da se oko tako jednog mladog igrača vrši polemika. Ko je tu u pravu, šta se dešava, to je teško reći. Ja sam imao slučajeva u svojoj karijeri da pojedinci žele izbjeći neki susret, kad se putuje, da bi ostali kući. To se dešava. I zato moraš imati principijelnost do kraja. Neko ko odbije da igra, da putuje, to je znak da više ne treba računati na njega, radi ostalih. To je strahovito težak primjer za psihu same grupe. Da se napravi kompaktna cjelina, vrlo jaka. To je vrlo, vrlo nepovoljna situacija, koja može utjecati na sliku cijele grupe – kazao je Halilhodžić za Dnevni Avaz, pa nastavio:

– Čitao sam i polemiku između njega i njegovog oca. To je vrlo ružno, nimalo fino za pročitati.

Dodao je da se ne smije previše dopuštati igračima da ponavaljaju ovaj tip grešaka jer se to, kako i sam kaže, odražava na cijelu grupu.

– Ovog igrača ne znam lično, ali kad se već to ponavlja, tu ima jedan veliki problem, koji mora riješiti Savez, sa predsjednikom, sportskim direktorom i posebno sa selektorom. Kućni red se poštovati, mora se to osjetiti. Igrači se moraju odazvati. Kod mene, kada su igrači povrijeđeni bili, morali su doći da provjeri moj doktor je li ili nije, jer su klubovi često govorili da igrač ne može doći. Oni su morali doći da se provjeri. To moraš biti principijelan, rigorozan, da se zna kućni red. Ako se to često ponavlja, onda je to prilika da se kaže stop – kaže Halilhodžić za Dnevni Avaz.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)