Ružno iskustvo imala je bh. porodica iz Austrije na stadionu Puskas Arena prije utakmice Mađarska – BiH.

Čitatelj Reprezentacija.ba portala, čiji je identitet poznat redakciji, napisao nam je otvoreno pismo.

Poziva i na reakciju Fudbalskog saveza BiH.

“Na utakmici između Mađarske i Bosne i Hercegovine, koja se odigrala sinoć u Budimpešti, doživjeli smo šokantno iskustvo. Kupili smo preko zvanične stranice Mađarskog fudbalskog saveza četiri karte za glavnu tribinu Puskas stadiona, koje su, mislim, bile najskuplje ne-VIP ulaznice. Jedna karta je bila za 60. rođendan mog oca.

Kada smo stigli na ulaz koji nam je dodijeljen, rečeno nam je da samo državljani Mađarske mogu ući na glavnu tribinu, pa su nas poslali na sektor za gostujuće navijače. Naravno, tamo su nas odbili jer nije bio naš sektor. Kako je moguće da samo mađarski državljani mogu ući na glavnu tribinu, a ja, kao austrijski državljanin u neutralnoj odjeći, nisam mogao ući? Prilikom kupovine ulaznica nije bilo nikakvih informacija o tome, niti su nas pitali za državljanstvo.

Bila je i grupa od 30-ak navijača koja također nije smjela da uđe na stadion. Nakon dva sata raspravljanja s mađarskom policijom i sa čuvarima, koji osim jednog ne govore ni riječ engleskog, pustili su nas da uđemo na sektor za gostujuće navijače 15 minuta nakon početka utakmice. Pustili su nas na potpuno drugi dio stadiona, iza gola, gdje smo sjedili na najjeftinijim mjestima iako smo platili za najskuplja. Bezobrazni redari su nam čak rekli da je to “poklon”, a činjenica da smo platili za najskuplje ulaznice im nije bila bitna. Čak su uvrijedili mog oca riječima “Fuck off”.

Osim toga, pri ulasku smo prošli rigoroznu kontrolu, morali smo skidati cipele, što je bilo ponižavajuće. Tako nešto nismo doživjeli ni na stadionima poput Camp Noua i Allianz Arene, niti na utakmici između BiH i Nizozemske u Eindhovenu, koju smo posjetili nekoliko dana ranije. Sramota je da se ovako nešto dešava u zemlji koja je članica Evropske unije.

Smatram da je bitno da bh. javnost zna kako smo maltretirani i kako je došlo do ove situacije, kako bi naš Savez znao s kim ima posla na sljedećem susretu u Zenici.” napisao nam je naš čitatelj.

(Reprezentacija.ba)