Sarajevo je četvrtim mjestom u Premijer ligi BiH osigurali plasman u prvo pretkolo Konferencijske Lige gdje će igrati protiv kazahstanskog Aktobea.

Sarajevo je bilo nosilac u prvom pretkolu, ali je žrijeb Bordo timu donio najtežeg mogućeg rivala.

Aktobe je osnovan 1967. godine, a u svojoj historiji su pet puta bili prvak Kazahstana, osvojili su jedan Kup i tri Superkupa, a vrijedi dodati i dvije titule druge Sovjetske lige.

Aktobe po proceni portala Transfermarkt vrijedi 9.02 miliona eura, manje nego Bordo klub koji je procijenjen na 12.30 miliona eura.

Najskuplji igrač Aktobea je Maksim Samorodov koji vrijedi 1.20 miliona eura. Somorodov je reprezentativan Kazahstana, a zanimljivo da i najvrijedniji igrač Sarajeva, Vladan Bubanja, vrijedi 1.20 miliona eura.

Aktobe je prošlu sezonu završio na trećem mjestu sa osam bodova manje od prvoplasiranog Ordabasya. Prednost za Aktobe je što već igraju svoje prvenstvo, nakon 12 kola su drugi na tabeli sa tri boda manje od prvaka Ordabasya.

Trener tima je Dmitriy Perfenov. Ruski stručnjak ima 49 godina, a ranije je vodio Ural i Arsenal Tulu.

Dres Aktobea nosila su tri bh. igrala. Hrvoje Miličević koji je igrao i za Sarajevo, Darko Maletić i Munever Rizvić.

Aktobe ima bogatu iskustvo u europskim takmičenjima. Odigrali su 16 utakmica u Ligi Šampiona, 30 u Europa Ligi i dvije u Konferencijskoj ligi.

Nekoliko puta su stizali do play-offa Europa Lige gdje su ispadali od Werdera, AZ Alkmara i Dynamo Kieva.

Prvi meč Aktobe – Sarajevo igra se u četvrtak u 17:00 sati uz prijenos na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)