U Jajcu će se održati rukometni kamp za djecu i mlade pod nazivom “Handball camp Marko Panić”, nazvan po bh. reprezentativcu i igraču francuskog Montpelliera, Marku Paniću, rođenom u Jajcu. Kamp će trajati od 7. do 13. jula.

Ovaj kamp je više od sportskog događaja; predstavlja inicijativu koja spaja ljubav prema rukometu, promoviše sport i razvija mlade talente. Pruža priliku mladim igračima i igračicama da napreduju u svom sportu i ostvare svoje snove.

“Kamp već drugu godinu zaredom organizujemo u mom rodnom i kraljevskom gradu Jajcu. Iako sam imao brojne ponude da se kamp održi i izvan Bosne i Hercegovine, odlučio sam ostati ovdje, osjećajući posebnu vezu i obavezu prema ovom gradu i njegovim ljudima. Jajce se može pohvaliti predivnim prirodnim ljepotama, bogatom kulturnom baštinom i izuzetnim sportskim mogućnostima. Oduvijek je bio grad sporta, naročito rukometa, i vjerujem da će ovdje stasati buduće rukometne zvijezde. Osim toga, Jajce ima impresivnu historijsku i prirodnu baštinu koju želimo dodatno promovisati”, kazao je Marko Panić, glavni organizator i osnivač kampa.

Kamp je otvoren za mlade od 12 do 18 godina, bez obzira na spol. Učesnici će biti smješteni u hotelu “Plivsko jezero” koji se nalazi na obali Velikog Plivskog jezera i drevnih mlinčića. Program uključuje raznovrsne aktivnosti poput plivanja i sportskih igara na plaži, veslanja na dasci po jezeru, planinarenja te posjeta prekrasnom vodopadu i historijskim spomenicima u gradu.

“Kada je riječ o organizaciji, naš kamp može početi već sutra jer smo potpuno spremni. Očekujemo dolazak 80 dječaka i djevojčica iz Norveške, Švedske, Njemačke, Francuske, Poljske, Bjelorusije, kao i iz naše Bosne i Hercegovine. Svi učesnici će biti smješteni u jednom predivnom hotelu na obali Velikog Plivskog jezera, a treninzi će se održavati u Gradskoj dvorani Jajce. Također, planirali smo brojne aktivnosti u prirodnom okruženju. Siguran sam da će svi učesnici uživati u kampu i svemu što im Jajce nudi”, naveo je Panić.

Na kampu će biti prisutni vrhunski treneri i instruktori s bogatim iskustvom u rukometu, koji posjeduju duboko znanje igre i pedagoške vještine. Pored Marka Panića, učesnici će imati priliku učiti od bivših bh. reprezentativaca kao što su Edin Bašić, Stanko Sabljić, Petar Jokanović, Alen Poričanin i Salim Bakhsh. Kao posebni gosti kampa pojavit će se Ivan Karačić i Igor Karačić.

“Ovaj kamp ima za cilj unaprjeđenje tehničkih i taktičkih vještina učesnika, istovremeno fokusirajući se na poboljšanje njihove fizičke kondicije, ali i snage. Pored toga, kamp je posvećen razvoju ličnosti s posebnim naglaskom na liderstvo, suradnju i međusobno poštovanje, kao i na promovisanje zdravog načina života. Program obuhvaća rukometne treninge podijeljene u tri starosne grupe, individualne i grupne vježbe, kao i teorijska predavanja o taktici i strategiji igre modernog rukometa. Također, poseban naglasak stavljen je na timske aktivnosti van terena i izgradnju prijateljskih odnosa među učesnicima. U slobodno vrijeme sasvim sigurno uživat ćemo u druženju, rekreaciji i zabavi nakon treninga”, poručio je Panić.

Rukometni klub Jajce, u kojem je proslavljeni bh. reprezentativac Marko Panić započeo svoju karijeru, djeluje kao suorganizator kampa uz podršku Općine Jajce i drugih sponzora.

“Imamo snažnu podršku lokalne zajednice i izuzetno dobru saradnju, što je stvorilo homogenu i pozitivnu atmosferu. Veliku zahvalnost dugujem svom timu koji marljivo radi sa mnom od završetka prošlogodišnjeg kampa. Posebno želim istaknuti Općinu Jajce, načelnika Edina Hozana i predsjedavajućeg OV Jajce Josipa Topića, koji su prepoznali važnost našeg rada i pružili nam podršku za razvoj ovog kampa. Neizostavno je spomenuti i JU Sport i rekreaciju, koji su nam ustupili dvoranu, kao i Upravu i igrače Rukometnog kluba Jajce, koji ove godine slave veliki jubilej – 70 godina postojanja. Također, ne smijemo zaboraviti jajačke privrednike koji su nam pružili dodatnu podršku i omogućili da naš kamp postane jedan od najboljih u zemlji, bez lažne skromnosti. Naš cilj je uzvratiti tu podršku na najbolji mogući način i promovisati Jajce kao sportsku destinaciju u najboljem svjetlu”, istakao je on

Osim dodjele priznanja i oproštajnog ručka, planirana je i humanitarna utakmica u Gradskoj dvorani Jajce.

“Za završetak kampa planiramo organizirati mini turnir kako bismo omogućili polaznicima da pokažu svoje vještine u takmičarkom okruženju. Posebni gosti turnira bit će muška i ženska kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Za istaknute pojedince pripremamo posebna priznanja, kao i zahvale svima koji su pomogli u ostvarenju ovog događaja. Utakmica će imati humanitarni karakter, a sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran Javnoj kuhinji u Jajcu, koja svakodnevno osigurava obroke za više od 120 korisnika, kao i Udruženju za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju “Vodopad ljubavi”. Smatramo da je naša podrška neophodna te želimo potaknuti svijest o solidarnosti prema najranjivijim članovima našeg društva”, kazao je kraj razgovora proslavljeni bh. reprezentativac Marko Panić.

Prošle godine su imali posebnog gosta, Jajčanina Dalibora Jurinovića, dugogodišnjeg suca Europskog rukometnog saveza (EHF), koji je poznat po sudjelovanju na europskim prvenstvima i Final Four završnicama Lige prvaka. Također, su imali priliku ugostiti poznata imena poput francuskog reprezentativca i olimpijskog prvaka Huga Descata, te europskog prvaka Stasa Skubea.

Sve u svemu, “Handball camp Marko Panić” donosi velike mogućnosti za promociju rukometa, razmjenu sportskih iskustava i stvaranje novih prijateljstava. Nadamo se da će ova sportska manifestacija nastaviti rasti i postati prepoznatljiva kao jedan od vodećih rukometnih kampova u regiji, ali i šire.

(Reprezentacija.ba)