Porazi od Estonije, Islanda, remi kući sa Finskom, mršava pobjeda 1:0 nad Kosovom… To je bila svakodnevnica Hrvatske reprezentacije 2017. godine.

Preostala je još samo jedna utakmica u kvalifikacijama – ona gostujuća protiv Ukrajine. Pobjeda je vodila u baraž. Hrvatski Nogometni Savez iznenadio je cijeli region – u nemoguću misiju bačen je tada anonimni bh. trener Zlatko Dalić.

Cijeli svijet je vidio Ukrajinu kao favorite, a kako i ne bi jer je Hrvatska prethodno u četiri meča izgubila od Islanda i Turske u gostima, te kući jedva pobijedila Kosovo i remizirala sa Finskom. Ipak drugačije je mislio Dalić, kao i njegovi igrači.

Pokazali su zube Ukrajini i u jakom, ali ne najjačem sastavu, slavili sa 0:2 u Kijevu. Hrvatska je kasnije u baražu izbacila Grčku, a godinu poslije napravila senzaciju – bila druga na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Isti pristup danas treba Savi Miloševiću i njegovim Zmajevima. Početak nije bio najbolji, od predsjednika saveza pa do samog selektora, te na kraju navijača svi krive igrače, ali baš iz inata prema svima naši reprezentativci moraju pokazati svoj kvalitet i napraviti čudo.

Možda danas nemamo tog Luku Modrića kao Hrvatska 2017. godine, ali imamo svoj teren, svoje navijače i objektivne kvalitete igrača koje su dovoljne za ravnopravnu borbu.

Bosna i Hercegovina dočekuje u Zenici Ukrajinu 21. marta u polufinalu baraža za EURO 2024.

(Reprezentacija.ba)