Bosna i Hercegovina ima lijepo sjećanje na Kirin Kup koji smo 2016. godine osvojili u dalekom Japanu. Ambijent turnirskog takmičenja, uz kompletnu ceremoniju dodjele pehara poput najvećih svjetskih turnira, ostavio je jednu od ljepših uspomena našim navijačima.

Igrom slučaja pehar iz Japana je u Sarajevo donio Aleksandar Kosorić kojemu je simbolična minutaža na turniru ujedno bila i jedina za reprezentaciju BiH. Ovaj fudbaler inače rođen na Palama 1987. godine odlučio je sedam godina poslije reći zbogom fudbalu, u trenutku kada je kapiten FK Željezničar.

Kosorić prvi profesionalni fudbal igra u Slaviji koja u to vrijeme glasi za vjerovatno najorganizovaniji naš klub. Već sa 22 godine odlazi u Partizan, a u Srbiji se traži još u Radu i Radničkom.

Život ga je vodio i u Egipat, Latviju i na Maltu, ali ono što će obilježiti njegovu karijeru sigurno je FK Željezničar u kojem je ostavio najveći trag, ali i koji je na njega ostavio najveći trag.

Kosorić je za Želju odigrao preko 200 zvaničnih i nezvaničnih utakmica, te ponio i kapitensku traku.

Ipak, sa Željom nije imao sreću podići neki pehar, pa osim Kirin Kupa u Japanu, Kosorićev CV krase još Kup BiH koji je osvojio sa Slavijom 2009. godine, u Srbiji je sa Partizanom bio dva puta šampion i jednom osvojio kup. Na Malti također osvaja ligu i kup.

Sretno Aco!

(Reprezentacija.ba)