Bh. reprezentativac Amar Dedić (21) je u razgovoru za zvaničnu stranicu Salzburga otkrio da je za njega poseban osjećaj igrati za našu reprezentaciju.

Dedić je rođen u austrijskom gradu Zell am Seu, ali zbog svog porijekla je odlučio da igra za BiH.

Amar je za Zmajeve debitovao u martu 2022. godine i nikada nije imao dilemu za koju će selekciju nastupati.

“Za mene je to zaista posebno. Kao malo dijete sam pratio sve te igrače, a onda sam odjednom bio na terenu s njima. To je poseban osjećaj. Naša zemlja ima fanatične navijače. Generalno, sport ima veliku ulogu i ljudima pruža mnogo radosti”, kazao je Dedić.

Na mečevima Salzburga su često i zastave BiH na tribinama, a Amar kaže da su to njegovi fanovi koji ga prate u svakoj utakmici.

“To su fanovi koji me mnogo vole. Bez obzira da li igramo u Salzburgu ili Beču – skoro na svakoj utakmici ima navijača sa bh. zastavama. To me raduje i drago mu je što imam podršku naših navijača. Impresioniralo me i kakvu smo podršku imali u Ligi Šampiona prošle godine protiv Milana.”

Sjajni bh. reprezentativac ističe da nikada nije imao fudbalskog idola.

“Iskreno, nikada nisam imao idola ili uzora. Naravno, kao dijete sam gledao mnogo Messija, a u mojoj zemlji porijekla Bosni veliko je ime je Edin Džeko.”

Desni bek Salzburga je otkrio da je na samom početku karijere igrao u napadu, a onda je u kadetskom uzrastu trener Salzburga prebacio na poziciji beka i tu se odlično snašao.

Inače, Amar je ove sezone odigrao 23 utakmice u svim takmičenjima za Salzburg. Zabio je pet golova te tri puta asistirao.

Za A selekciju BiH je nastupio u 12 susreta te postigao gol.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16