Na danas održanoj konferenciji za medije obratili su se predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević i direktorica, Amira Uzunović.

Predsjednik Edis Kovačević i direktorica Amira Uzunović govorili su o svim aktuelnim temama kluba, a poseban akcenat bio je na finansijama, sportskom dijelu, izgradnji južne tribine, projektu Plavi štit, novom Shopu i izgradnji biletarnice.

“Kada su u pitanju finansije, želim kazati da smo prije tri mjeseca smanjili dug na 5,2 miliona maraka. Ono što danas možemo reći da očekujemo sa projekcijom do dana 31.12. da će dug biti smanjen za još milion maraka. Očekujemo da će naš dug biti 4,3 miliona maraka.

U nepune dvije godine uspjet ćemo dug da prepolovimo od dana kada smo došli, uz napomenu da smo sve obaveze uredno ispunjavali. Više se nikada ne želimo dovesti u situaciju da imamo blokirane račune. Prioritet je sanacija dugova i ovo ide dobro, da ne kažem odlično”, kazao je Edis Kovačević.

“Južna tribina je najznačajniji projekat našeg kluba, u junu smo dobili urbanističku saglasnost. Planiramo sutra predati Općini Novo Sarajevo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju južne tribine. Očekujemo da ćemo ukoliko se sve bude odvijalo prema planovima, da ćemo sa prvom fazom krenuti nekada u novembru tekuće godine.

Što se tiče istočne tribine bitno je naglasiti da smo mi u tekućem mjesecu dobili urbanističku dozvolu za izgradnju poslovnih prostora, klub je trenutno u fazi modela u kojem će obliku biti koncipirana izrada poslovnih jedinica. Plan je do kraja godine predati dokumentaciju za ishodovanje građevinske dozvole. U našim obraćanjima bitno je naglasiti da ćemo otvoriti novi concept store u saradnji sa našim partnerom Macronom. Realizovat će se selidba fan shopa na drugoj lokaciji na sjevernoj tribini u većem prostoru. Plan je da fan shop bude u uskoj relaciji sa bilateralnicom. Izgrađen je također i novi dizajn web stranice”, rekla je Uzunović.

“Što se tiče juga, mi očekujemo da ćemo do kraja novembra raspisati tender za prvu fazu radova, za koje se mora sanirati klizište i riješiti stabilnost te tribine na adekvatan i zadovoljavajući način. U nekom najboljem scenariju najbolji scenario bi bio da taj jug otvorimo do ljeta kada kreće nova sezona, ali najbitnije da mi krenemo u to, jer sve što se započne završit će se.

Pokazali smo da klubom možemo upravljati sigurno i profitabilno. Očekujemo da će 2023. biti najbolja godina što se tiče finansijskog poslovanja Fudbalskog kluba Željezničar. Imamo jasne strategije i model kako upravljati klubom da on više ne dođe u minus. Problem našeg duga je što dosta ljudi i firmi dugo čeka nas novac, to ide dosta dobro, nismo očekivali da će ovako brzo ići”, zaključio je Kovačević.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16